Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku odstartuje pilotní projekt na zničení jmelí

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromy na území Frýdku-Místku ve zvýšené míře napadá cizopasné jmelí. Odbor životního prostředí a zemědělství ve spolupráci s technickými službami eviduje nárůst počtu napadených lip, ale také ovocných stromů v parcích a alejích.

Foto: magistrát FM

jmelí

Článek

Vedení města se proto jako jedno z prvních v Česku rozhodlo vyzkoušet v boji se jmelím speciální techniku postřiku rostlinným stimulátorem.

„Cizopasné jmelí vysává ze stromů vodu a zásobní látky až k jejich úplnému uschnutí. Dosud jsme s ním bojovali jako všichni ostatní ořezem napadených větví, v krajním případě kácením stromů, které vlivem jmelí odumřely. Nicméně tato metoda není moc účinná a my chceme eliminovat nárůst jmelí a stromy zachovat. Proto jsme se rozhodli, mezi prvními v Česku, vyzkoušet speciální techniku zimního postřiku,“ řekl primátor Michal Pobucký.

„Po opadu listí budeme na vybrané stromy aplikovat postřik, který sice podpoří jmelí v růstu, ale vzhledem k tomu, že strom má v koruně v zimním období minimum výživných látek, které jmelí potřebuje a čerpá, dojde k vyhladovění a následnému odumření jmelí a ne stromu,“ přiblížil Petr Kulatý z odboru životního prostředí s tím, že postřik zrealizuje společnost SAFE Trees.

Pro letošní rok bylo pro postřik vytipováno přes dvacet stromů, které jsou ještě vitální a jmelím napadeny v menším rozsahu. Jedná se převážně o lípy na ulici 28. října, v Sadech Bedřicha Smetany, Komenského sadech, ale také na ulici Míru nebo okrasné jabloně ve Štěpnici pod zámkem ve Frýdku.

Vytipované stromy si ještě v tomto týdnu prohlédne zástupce firmy provádějící ošetření stromů. Z hlediska přístupu a možnosti provedení postřiku vybere dvacet konkrétních stromů, které budou ošetřeny postřikem. Náklady jsou vyčísleny na padesát tisíc korun.

„Je naší povinností chránit životní prostředí a starat se o zeleň v našem městě. Chci věřit, že postřik bude účinný a jmelí na stromech budeme moci v co největším měřítku eliminovat. Pokud se tento pilotní projekt osvědčí, budeme v něm rozhodně pokračovat,“ dodal primátor Pobucký s tím, že je potřeba vyzkoušet všechny možnosti, které uchrání desítky až stovky let staré stromy před zničením cizopasným jmelím.

Výběr článků

Načítám