Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku jsou už jen automaty povolené ministerstvem financí

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek Místek má zájem o co možná největší omezení hazardu na území města. V roce 2011 vydalo vyhlášku, která zakazuje provozovat výherní hrací přístroje na všech veřejně přístupných místech na území města.

Foto: Jana Matějíková

automaty

Článek

Od roku 2013 není ve městě jediný výherní hrací automat povolený městem. Nyní jsou zde pouze herny a kasina, ve kterých jsou provozovány videoloterijní terminály a jiná technická herní zařízení, včetně „živé hry“, povolené ministerstvem financí. Provozovány jsou ale v rozporu s městskou vyhláškou, proto vedení města vyvíjí tlak na ministerstvo financí, aby povolení zrušilo.

„Upozornili jsme ministerstvo na skutečnost, že ve městě jsou provozovány herny a kasina v rozporu s městskou vyhláškou, a požádali jsme ho o okamžité zjednání nápravy. Jak dlouho bude ministerstvu trvat, než zruší všechna vydaná povolní, lze jen těžko určit. Chceme věřit, že tak učiní co nejrychleji,“ řekla vedoucí odboru správy obecního majetku Hana Kalužová.

Uvedla, že provozovatelé heren a kasin mohou proti zrušení povolení podat takzvaný rozklad, o kterém rozhoduje ministr financí a který má odkladný účinek, což znamená, že do doby než ministr s konečnou platností rozhodne o zrušení povolení, můžou herny a kasína provozovat. Nelze tak v žádném případě odhadnout, kdy ministerstvo financí ukončí správní řízení o zrušení povolení k provozování loterií. Herny a kasina tedy ve městě ještě nějakou dobu budou.

Začátkem roku bylo ve městě podle údajů ministerstva financí 399 platných povolení na provozování videoterminálů (automatů) v hernách, ale také například rulety, karetních her nebo kostek v kasinech. V minulých dnech ministerstvo financí informovalo město o tom, že již zahájilo 17 správních řízení o zrušení rozhodnutí týkajících se povolení k provozování sázkových her na území města. Současně přislíbilo, že vynaloží veškeré úsilí směřující k uvedení stavu do souladu s vyhláškou města.

„Město může a také připravuje kontroly heren a kasin v souvislosti s dodržováním městské vyhlášky. V první fázi se zaměříme na to, zda v provozovnách již opravdu nejsou „automaty“, které v minulosti povolovalo město a jejichž povolení vypršelo v roce 2012. Poté, co budou městu ministerstvem financí doručeny rozhodnutí o zrušení povolení na provoz videoloterijních terminálů i živé hry, budeme kontrolovat, zda opravdu provozovány nejsou. Na dodržování vyhlášky dohlédnou strážníci městské policie,“ uvedl primátor Michal Pobucký s tím, že za její porušení lze ve správním řízení uložit pokutu až do 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám