Hlavní obsah

Včelky a krajky, to jsou Vánoce v poličském muzeu

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte kam vyrazit se svými blízkými či přáteli o vánočních svátcích? V Poličce můžete navštívit výstavu s nádechem nostalgie starých časů a kouzelné atmosféry Vánoc nebo hravou výstavu o včelách a včelařství.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Na výstavě O včelách a lidech se dozvíte, v čem jsou včely užitečné, jaký je život včely dělnice, včelího trubce nebo včelí matky nebo kde včely bydlí a jak se spolu dorozumívají, proč tančí i jak dlouho žijí.

To je pouze několik otázek, které nejen dětským návštěvníkům zodpoví včelí průvodkyně Medulka. Práci člověka ve včelíně představí a atmosféru výstavy dokreslí sbírkové předměty používané od dávné minulosti až dodnes.

Výstava má i interaktivní část, kde si můžete vyzkoušet, jak včela sbírá pyl, jak krmí larvy nebo jak staví své voskové obydlí – a víte proč má plástev tvar šestiúhelníku?

A co nabízí výstava Bílá jako sníh, černá jako káva? Jako se střídá světlý den a temná noc, proměňuje se po staletí móda oblečení i výzdoba interiérů. A k Vánocům vždycky patří to nejlepší, nejparádnější, nejozdobnější a nejčistší.

Krajky a výšivky bílé jako sníh, ale také důstojné a slavnostní jako černá káva. Výstava prostřednictvím tří témat – narození, prostřený stůl, dárky – představuje bohaté muzejní sbírky textilu a porcelánu ze dvou století.

Připomeneme si zrození Ježíška, který nemá „ani chatrné plínčičky“, i narození děťátka a jeho křestní soupravičky. Nejlépe prostíráme stůl o Vánocích; proto si prohlédneme krajkové ubrusy i soupravy porcelánového nádobí. Dárky jsou nejvzácnější ty vlastnoručně vyrobené, a tak výstava ukazuje, jak byly dívky vedeny k dovednostem ve vyšívání, háčkování i pletení.

Otevírací doba centra o vánočních svátcích:

24. – 25. 12. – zavřeno

26. – 29. 12. od 10.00 do 16.00 hodin

30. 12. 2017 – 1. 1. 2018 – zavřeno

Reklama

Výběr článků

Načítám