Hlavní obsah

Vážné povídání o ostravské inscenaci baletu Padající andělé

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domě knihy LIBREX v Ostravě se ve středu 14. března konala beseda s tvůrci baletní multižánrové inscenace Padající andělé, která bude mít světovou premiéru 22. března v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Beseda, 14.3.2012 Zleva: Igor Vejsada, Philippe Talard, Pavlína Kafková.

Článek

V multižánrové inscenaci se sejdou tanečníci, zpěváci, herci, artisté, ale také odsouzení z Věznice Heřmanice.

Choreograf, režisér inscenace Padající andělé, ale také scénograf a výtvarník kostýmů Philippe Talard uvedl: "Choreografická, hudební a divadelní kreace je poctou všem dětem narozeným neznámé matce a neznámému otci. Těm bez domova, těm, které byly opuštěny či odmítnuty společností, těm potulujícím se životem."

Umělecká reflexe francouzského choreografa inspirována dílem a osobností básníka Jeana Geneta se zamýšlí nad lidskostí, našimi dětmi, našimi otci, matkami, přáteli, kteří mohou jednoho dne upadnout do neštěstí, do násilí, nebo opustit život.

Beseda byla tedy na vážné téma. Besedovali tvůrci incenace, kterou vyprovokoval šéf baletního souboru NDM Igor Vejsada, režisér Philipe Talard, manažer a artista Cirkusu trochu jinak Radim Eliáš, baletní umělci Lucie Skálová a Filip Staněk, vychovatel a vedoucí pěveckého souboru Heřmánek Věznice Heřmanice Václav Curyla a herečka Pavlína Kafková, která spolupracovala na dramaturgii a textu inscenace. Po celou dobu besedy překládala expresivní vystoupení režiséra Talarda. "Na výběru textů jsem pracovala celý rok. Přečetla jsem všechny knihy Jeana Geneta u nás vydané a teď je mi smutno, že práce končí - a současně jsem šťastná, že se dílo blíží ke své premiéře," řekla Kafková.

Ke společné spolupráci na inscenaci s odsouzenými Věznice Heřmanice se vyjádřil vychovatel a vedoucí pěveckého sboru Vladimír Curylo: "To , že jsem vybral právě těch deset odsouzených, kteří v inscenaci zpívají a tančí, a byl jsem překvapen, jak jim to jde, není náhoda. Tito lidé chtěli. Přišli za mnou sami a chtěli něco dělat. Prostě smysluplně ty "roky" prožít. Tak jsme založili pěvecký soubor, který funguje již deset let," konstatoval Curylo.

Zúčastněným na besedě byly promítnuty fotografie Martina Popeláře ze zkoušek a představení, které se konalo 9. března přímo ve věznici. Odpověďmi na kladené otázky se prolínala jako červená nit myšlenka a konstatování, že práce na inscenaci byla velmi náročná, ale smysluplná, a všem, kteří se na inscenaci podíleli, jistým dílem změnila pohled na život.

Premiéra se koná 22. března v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Další představení budou 24. 3., 29. 3., 5. 4., 11. 4., 20. 4.

Podrobnosti na : www.ndm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám