Hlavní obsah

Vánoční výstava v Plzni aneb Od adventu ke Štědrému dni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mázhauzu plzeňské radnice začala v pondělí výstava s názvem Od adventu ke Štědrému dni, která potrvá až do 2. ledna 2011.

Foto: Jan Kaše

Čert a Mikuláš na výstavě

Článek

I když výstava nepatří mezi ty rozsáhlejší, je bezesporu milým a příjemným zpestřením v těchto uspěchaných předvánočních dnech. Kromě čerta a Mikuláše v životní velikosti je zde k vidění i unikátní plzeňský betlém, na jehož vzniku se v průběhu několika let podílelo přes čtyři sta lidí tím, že dodali vlastnoručně vyrobené figurky.

Část výstavy je věnována i některým svatým, které si v adventní době připomínáme.

Svatá Barbora (4. 12.)

"O Svaté Barboře ležívá sníh na dvoře," praví jedno z přísloví. Tato světice, žijící ve 3. století po Kristu, byla patronkou horníků a dělostřelců. Kvůli své křesťanské víře tragicky zahynula rukou svého otce.

Svatý Mikuláš (6. 12.)

"O Svatém Mikuláši často snížek práší," konstatuje přísloví, které přesně pasuje na současné počasí. Svatý Mikuláš, patron námořníků a rybářů, ochránce převozníků a dětí, rozdal svůj majetek chudým. Díky své velkorysosti a lidskosti zachránil tři mladé dívky, kterým hrozilo, že se budou muset stát prostitutkami, aby tak pomohly rodině zaplatit dluhy. Mikuláš tajně položil na okno tři měšce s penězi, čímž dívky i rodinu zachránil.

Svatá Lucie (13. 12.)  

"Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc," charakterizuje přísloví období kolem 13. prosince. Tato světice, která byla patronkou švandlen, sklenářů, brousířů či kočích, odmítla veškeré nabídky k sňatku a majetek rozdala chudým. Pro svoji křesťanskou víru umřela mučednickou smrtí - stráž, která byla pro nií vyslána, s ní nedokázala hnout z místa a tak jí podřízla hrdlo.

Vánoční pošta

Od 13. prosince si navíc návštěvníci výstavy, na kterou je samozřejmě vstup zdarma, mohou denně od 10.00 do 17.00 hodin a na Štědrý den do 14.00 hodin nechat na pohledy otisknout razítko s ježíškovským pozdravem.  

Reklama

Výběr článků

Načítám