Hlavní obsah

Vánoční tvoření, paličkování, pletení i háčkování – to vše nabídne poličské muzeum

Novinky, Alena Zavoralová

Hrnečky malé nebo velké, buclaté i tenké, barevné či bílé. Vezměte svůj neoblíbenější a přijďte si do poličského muzea vyrobit romantický jehelníček. Vánoce se blíží a předvánoční tvoření je tu.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

„Máte doma osamocený hrneček nebo skleničku, které nemají využití? Proměňte je na romantický jehelníček. Je ideálním spojením tří materiálů, které prezentujeme na vánoční výstavě a to textil, porcelán a káva. Stane se vám pěknou památkou nebo dárkem,“ zve na dílničku kurátorka akce Mgr. Stanislava Cafourková.

„Zároveň si během příjemného odpoledne prohlédnete vánoční výstavu Bílá jako sníh, černá jako káva a nasajete předvánoční atmosféru,“ dodala.

Pokud patříte mezi milovníky ručních prací, podíváte se, jak šikovné dámy, které budou paličkovat, háčkovat, plést a vše vás ochotně naučí. Přijďte si i vy 9. prosince od 13.00 do 15.00 hodin vyzkoušet svoji zručnost, vždyť dárek v podobě jehelníčku je krásný.

Mimo jiné, věděli jste, že technika paličkování se vyvinula již v 16. století, kdy se začala vyrábět v Itálii, v Nizozemsku a ve Španělsku? Kdežto o původu háčkování neexistují žádné spolehlivé údaje. Podle některých domněnek pochází tato technika z Tibetu nebo z Číny a první písemné doklady jsou známé teprve z počátku 19. století z Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám