Hlavní obsah

Vánoční menu na Ještědu: silvestrovský výstup na vrchol, kilometry sjezdovek

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je neuvěřitelné, že každý, kdo přijede do Liberce, neodolá, aby nenavštívil vrchol Ještědu. Nejde ani tak o občerstvení, jako o nádherné výhledy do okolní krajiny. Ročně se na špičku vydá nejméně milión lidí. Turisté z celého světa se pokloní architektuře, ale mnozí se vydají především za sportem.

Foto: Milan Turek

Pokud vysvitne sluníčko, přívětivě přivítrá návštěvníky u tramvaje socha skokana před vstupem do areálu Ještědu.JPG

Článek

Dodnes se nenašel nikdo, kdo by spočítal všechny druhy sportů, které se dají na Ještědském hřbetu provozovat. Nejpočetnějšími jsou turisté, kteří zahájí každoročně začátek roku výstupem na vrchol.

Někteří se vydají se hned po oslavách Silvestra, pěšky i bez registrace v Turistickém informačním centru šplhají, pokud není sníh, pod lanovkou nebo Taneční přes Bucharku ostře nahoru. Pohodlnější vyrážejí přes Pláně. Běžně vyráží nahoru okolo patnácti set turistů. Obě lanovky pak dovedou vyvézt nahoru i několik tisíc turistů.

Devět kilometrů sjezdovek nabízí areál Ještědu na obou stranách hřbetu. Pod kabinovou lanovkou je sjezdovka vždy dostatečně zasněžená a dá se zde lyžovat na čtyřsetmetrové sjezdovce i večer. Pro milovníky běžek terén moc příhodný není, dá se využít trasa k Šámalovům a dál na Javorník, ale bývá jen prošlapaná. 

Lyžaři mají tady dvě  nástupní místa. Parkoviště u kabinové lanovky není příliš velké, ale kdo přijede brzo ráno, místo určitě najde. Centrální parkoviště u Skalky má dost kapacit. Pro domácí lyžaře je však nejlépe využít tramvaje a dojet s ní až k sedačkové lanovce. Skokanské můstky jsou využívány omezeně a na sáňkách lze sjíždět turistické stezky. Jediná sáňkařská dráha není běžně udržovaná.

V průběhu roku sem přijíždějí cyklisté, kteří zdolávají cestu po silnici, bajkeři mají areál v prostoru Skalky. Jde o velmi náročnou sjezdovku, i když pro méně náročné lze od Plání sjíždět také na koloběžce, což využívá hodně návštěvníků, pokud se nevydají po silnici.

Nedaleko se nachází letiště a tak i samotný hřbet je příležitostí pro nejrůznější druhy leteckých sportů. Podobně své umění na silničkách v okolí vrcholu zkoušejí motoristé. Každoročně závodí  automobily do vrchu.

Pro atlety je terén vhodný k orientačním závodům nebo náročným krosům. V poslední době je Ještěd místem obtížných krosových závodů. Jedním z nich bude 3. prosince Ještěd Sky race s bohatým programem nejen běžeckých závodů, ale půjde i o kulturní program se spoustou hudby, nabídek nejrůznějších druhů sportovního zboží, které zde představí řada firem. Vyhřívaný stan poslouží k občerstvení v suchu, s možností převlékání i odpočinku. 

Hlavní závod startuje v 10:00 hodin z parkoviště. Běžci překonají přes dvacet kilometrů tras velmi obtížným terénem s několika výstupy i seběhy. První ročník bude i výjimečný neobvyklým množstvím přírodního sněhu, který napadal ve středu a v dalších dnech. Mládež může absolvovat závod o ceny Mrazík, Sněhulák nebo Snow slide.

Otevřeno bude také Turistické informační centrum, kde je možno se dovědět informace o Ještědu a po celý den budou promítány snímky z Ještědského hřbetu a okolí. Tramvaj číslo tři poslouží těm, co přijedou vlakem, až téměř ke startu závodu a místa dětských soutěží.

Reklama

Výběr článků

Načítám