Hlavní obsah

Valentýnská oslava v jamajských rytmech

Novinky, Blanka Boboková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. února si mohou zájemci do Metro Clubu v Berouně přijít poslechnout Swamp Safari Sound System, který letos slaví 25. narozeniny. DJ Kaya (Radio 1), DJ Vincent Richards a Selector Hroutil budou pouštět hity v jamajských rytmech.

Foto: Michaela Čejková

Big Party 14. 2. 2015

Článek

Kaya (ze Žižkova) a Vincent (z Kingstonu na Jamajce) se poprvé setkali v červnu 1989 na Open Air Reggae Festu v Lesním divadle v Řevnicích nedaleko Prahy. Kaya byl zpěvákem reggae a ska kapely Amarillo a Vincent, čerstvě přijatý student ČVUT, byl moderátorem festivalu.

Krátce poté Vincent nastoupil ke skupině Švihadlo a společně s dalším tehdejším členem Švihadla Jirkou Šimsou začali pražskému publiku předvádět pravou jamajskou diskotéku.

Se vznikem občanského sdružení Reggae klub se zvýšila četnost akcí a na scéně se objevili selektoři jako Martin Tankwey (Babalet), Bourama Badji (Babalet, Hypnotix), Jirka Charypar (Babalet, Šihadlo), Strýček Míša (Radio 1) a v neposlední řadě i DJ Kaya (Radio 1), nyní již bez Amarilla, které skončilo kdesi v propadlišti dějin.

Kaya s Vincentem se potkávali v různých klubech a na různých pódiích a několik let si víceméně konkurovali. Vše se změnilo v lednu 1998, kdy Kaya pozval Vincenta jako stálého hosta do svých rezidentních čtvrtečních nocí v klubu Swamp na Smíchově. Přibližně po roce společného hraní začali používat název Jamaica Swamp Safari Sound System pro akce mimo klub Swamp.

Název sound systému je odvozen od jména již zmíněného klubu Swamp (dnes se jmenuje Le Mirage - Újezd) a zároveň také od jamajské aligátoří zoo, která je k vidění i v jednom z filmů s Jamesem Bondem, a která se jmenuje Swaby's Jamaica Swamp Safari. Najdete ji mezi Ocho Rios a Montego Bay (Kaya jel několikrát kolem a Vincent samozřejmě taky). Zkrácení názvu na SWAMP SAFARI SOUND SYSTEM přišlo časem samo.

Členové SWAMP SAFARI vlastní více než 4500 originálních CD, především s jamajskou hudbou počínaje ska, přes blue beat, rocksteady, roots reggae, dancehall, lover’s rock, ragga, bogle apod., také s hudbou africkou: yu yu, soukous, jive, chimurenga atd. i s karibskou a latinsko-americkou: soca, salsa, rumba, samba, cha cha cha, calypso apod. a nějaký ten hip hop a r se také najde. 

SWAMP SAFARI SOUND SYSTEM vystupoval i s reggae hvězdami nejvyšší světové kategorie, jako např. Burning Spear, Black Uhuru, Luciano, Mad Professor, Bushman, Anthony B., Derrick Morgan nebo Horace Andy. 

Kaya je od roku 2006 garantem sekce Ska & Reggae v Akademii populární hudby a také společně s Vincentem zasedá jako zástupce České republiky v porotě finále European Reggae Contest.

Swamp Safari Crew v Berouně vystoupí ve složení: Kaya, Vincent a Hroutil.

Berounský multižánrový hudební klub Metro club v létě letošního roku prošel zásadní rekonstrukcí a proměnil se tak na moderní multifunkční prostor. Od 11. října 2014 je otevřen každý pátek a sobotu, páteční večery jsou obvykle věnovány tanečním párty, sobotní večery pak živým vystoupením. První koncert zde odehrál Cocoman, hrály zde také kapely Skyline, Znouzectnost a další. 28. března 2015 se chystá koncert kapely Sto zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám