Hlavní obsah

Valašský špalíček rozjíždí předprodej vstupenek. Festival zahájí kapela Olympic

Novinky, Ondřej Smolka

Folk-blues-beat festival Valašský špalíček, který se opět uskuteční v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí, a to ve dnech 21. až 23. června 2018, hlásí spuštění první vlny lístků za nejvýhodnější cenu. Do předprodeje v první řadě uvolňuje třídenní festivalové vstupenky.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Tematická jízda Valašského špalíčku na vlnách legend československé hudební scény z časů big beatové dekády pokračuje také v připravovaném šestatřicátém ročníku.

V uplynulých třech letech už na pódiích meziříčského festivalu vystoupili se svými projekty mistři jako Radim Hladík, Michal Prokop, Ivan Hajniš, Marián Vagra, Fedor Frešo, Arthur Brown či Maggie Bell s legendárními projekty Nová syntéza, Zelená pošta, Město Er či The Crazy World of Arthur Brown. Výčet tím ale nekončí.

V následujícím roce přichází na řadu stálice české hudební scény kapela Olympic v čele s Petrem Jandou. A ne jen tak náhodou. Slavit se bude padesát let od vydání prvního beatového alba jedné kapely v Československu s názvem Želva.

Koncert Olympiku ve čtvrtek 21. června zahájí Valašský špalíček a zároveň i retrospektivní výstavu uměleckých děl legendárního bubeníka této kapely, výtvarníka Jana Antonína Pacáka v Muzejním a galerijním centru. Jako první budou mít možnost unikátní výstavu shlédnout právě návštěvníci Valašského špalíčku.

Když už jsme u těch jubileí, tak padesátku má na krku v roce 2018 i legenda českého undergroundu, kapela Plastic People of the Universe. Mezi prvními potvrzenými osobnostmi big beatové dekády jsou také dva výrazní zpěváci této éry - vystoupí zde Pavol Hammel a jeho speciální československý Unplugged Band a Jaromír Löffler se skupinou Spirit of Flamingo.

K rockerům se tentokrát přidá i písničkář Vladimír Merta s Janem Hrubým a doprovodnou kapelou. Festivalovou novinkou bude polská bluesová scéna pod taktovkou magazínu Twój Blues. Zde se představí například kapela bluesových legend OldBreakout, i mladší hudebníci, sólista Roman Puchowski, kapela Cheap Tobacco s pěveckou hvězdou Natalií Kwiatkowskou, či duo Pola Chobot & Adam Baran a trio Makar & Children of the Corn. Rock & Jazz Blues Café hudebníka a moderátora Petera Bonza Radványiho nabídne mezi jinými syrové blues maďarské dvojice Fekete Jenõ & Horváth Misi.

Na festivalu zazní i písně z nerealizovaného muzikálu Deža Ursinyho a Jána Štrassera Peter a Lucia v podání Talent Transport s Jakubem Ursinym a Dorotou Nvotovou. Z významných osobností 70. let uvede Valašský špalíček Luboše Pospíšila s kapelou 5P i v akustickém triu, první dámu slovenského folku Zuzanu Homolovou s kytarovým čarodějem Milošem Železňákem a dalších pětadvacet účinkujících.

Předprodej třídenních festivalových vstupenek za 690 Kč byl zahájen v sobotu 11. listopadu 2017. Vstupenky jsou v předprodeji k dostání online na oficiálních stránkách festivalu Valašský špalíček valasskyspalicek.kzvalmez.cz, Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz a v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám