Hlavní obsah

Valašský špalíček je i o objevování a stálicích české hudební scény

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dvaatřicátý ročník multižánrového festivalu Valašský špalíček je připraven na předposlední červnový víkend a opět láká na velkou porci kvalitní hudby. Festival nepatří mezi ty příliš komerčně laděné, za to však nabízí pohodovou atmosféru v příjemném prostředí meziříčského zámku Žerotínů.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Na pěti scénách se představí na třicet umělců různých žánrů, budou se křtít nové desky a dojde i na němé filmy. Valašské Meziříčí ožije festivalem, jenž se střetá na křižovatce žánrů od čtvrtku 19. června až do soboty 21. června.

Česká hudební scéna je pestrobarevná a plná kvalitní muziky, z níž poskládat ucelený festival a představit tak nové umělce aniž by byl někdo vynechán, je poměrně těžké. Dramaturgové Valašského špalíčku si s tím však poradili a i letos namíchali opravdu zajímavý program.

Zahajovacího koncertu se ve čtvrtek večer zhostí snad nejpoetičtější folkař současné české scény Karel Plíhal. „Exkluzivitu koncertu podporuje fakt, že se jedná o jeho jediný letošní letní koncert pod širým nebem,“ prozradil jeden z dramaturgů festivalu Karel Prokeš. A ze speciálních vystoupení to není vše.

Na festival se vrací multiinstrumentalistka a zpěvačka Radůza a to s celou kapelou. „Společně vystoupí ve velkém sále a odehrají plnohodnotný koncert, žádný zkrácený festivalový set. Diváci se tak mohou těšit jak na výběr největších hitů, tak hlavně na písně z nového alba Gaia,“ doplnil Prokeš.

Před třemi lety spolupracovala s kapelou Zrní a vydala jejich album Hrdina počítačový hry jde do světa. A právě kladenská kapela Zrní se na Valašský špalíček také vrátí.

Speciální program je přichystán na sobotní den. V M-klubu totiž ožijí němé filmy. O živý hudební doprovod prvního filmu se postará písničkář Vladimír Merta, druhý si vezme na starosti MCH Band alias Mikoláš Chadima s kolegou Jiřím Janďourkem. U české hudební scény ještě zůstaneme. Páteční den na prvním nádvoří zahájí český hudebník a skladatel Petr Skoumal s kolegy Jaroslavem Olinem Nejezchlebou a Norbi Kovácsem a oba vystoupí také v triu s textařem a zpěvákem Ivanem Hlasem.

Mladou českou krev hudebního průmyslu zastoupí několik jmen známých i neznámých. Poprvé na Valašském špalíčku zahraje havířovská vycházející hvězda skupina Nebe, které v těchto dnech vychází druhé album, i alternativně popová skupina Ille, v jejíž čele stojí zpěvačka Olga Königová.

Závěr pátečního večera bude ve sklepení M-klubu patřit projektu Kittchen a úspěšným rockerům Doctor Victor. Skupina má za sebou vítězství v soutěži Hard Rock Rising 2013 i druhé místo na světovém finále klání v Thajsku. Chybět nebudou ani skupiny Nylon Jail, Houpací koně, písničkářka Never Sol či zpěvák Jim Čert. Tečku za celým festivalem udělá skupina Kyklos Galaktikos neboli projekt Jana Buriana a Jaroslava Hrdličky.

Na festivalu Valašský špalíček 2014 vystoupí také hosté ze zahraničí. Skotská legenda Nazareth, američtí Simeon Soul Charger a Fernando Saunders Band. Z německa dorazí Alin Coen Band, Slovensko zastoupí Korben Dallas a z Irska zpěvačka Rebecca Collins s dánskou kapelou The Unusual History of Ether. Zapomenout nesmíme na izraelskou partičku LFNT.

Více informací naleznete na stránkách www.kzvalmez.cz a valaskyspalicek.kzvalmez.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám