Hlavní obsah

Valašský mikulášský jarmek letos otevře bránu do Jarmekové síně slávy

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašský mikulášský jarmek letos završí dvě desetiletí svého konání a toto jubileum je jistě skvělou příležitostí k mimořádnému počinu. Tím se stane vyhlášení Jarmekové síně slávy, pomyslného prostoru, který má za cíl vyzvednout a ocenit některý ze symbolů jarmeku.

Foto: Lenka Zvonková

Při 19. valašském mikulášském jarmeku byl Andělem vyhlášen Antonín Beňo

Článek

Vedle tohoto uznání je na Valašském mikulášském jarmeku udělována také cena Anděl, kterou si odnášejí významné osobnosti, jež svou obdivuhodnou prací dlouhodobě podporují jak tuto akci, tak i zachovávání tradičních řemesel na Valašsku.

„Do Jarmekové síně slávy budeme každoročně uvádět symboly, které se s Valašským mikulášským jarmekem neodmyslitelně spojují. Jde o fenomény, které dělají jarmek jarmekem, o věci, které nám jarmek mohou připomínat. Výsledky vyhlašování budou zaznamenávány rovněž do Pamětní knihy Jarmekové síně slávy, která se stane fyzickým dokladem a připomínkou jednotlivých symbolů,“ vysvětlil novinku při dvacátém ročníku jarmeku člen organizačního výboru Petr Odehnal.

A jaké že symboly či věci budou uvedeny do Jarmekové síně slávy jako první? To si podle jeho slov nechají pořadatelé jako překvapení. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v úterý 6. prosince, přímo v den svátku svatého Mikuláše, a bude součástí setkání výherců jarmekových soutěží. To se bude konat od 16 hodin v sále Staré radnice.

Alternativou Jarmekové síně slávy je ocenění Anděl, které je určeno jednotlivcům, jejichž přínos pro Valašský mikulášský jarmek i tradice regionu je nezanedbatelný. Uděluje se od roku 2008 a jeho nositeli jsou akademický malíř Jaroslav Jeřábek, bývalý dlouholetý člen organizačního výboru jarmeku a zástupce TJ Sokol Alois Cmajdálka, tkadlec a lektor kurzů práce na tkalcovském stavu František Trochta a dlouholetý člen ZO ČSOP Kosenka a výrobce tradičních vánočních oplatků Antonín Beňo.

„Anděl je ocenění, jež směřuje k lidem s otevřeným srdcem, kteří s láskou, skromností a obětavostí pomáhají jarmeku, vřele a laskavě předávají své zkušenosti a podporují uchovávání tradičních řemesel, lidové kultury a bohatého spolkového života. Je to způsob, jak jim za jejich dlouhodobé a často nezištné působení s veškerou úctou poděkovat,“ informovala předsedkyně občanského sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková.

Mezi jmenované Anděly přibudou další také při letošním dvacátém Valašském mikulášském jarmeku. Ten se uskuteční ve Valašských Kloboukách o víkendu od 2. do 4. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám