Hlavní obsah

Valašskému záření přálo krásné počasí i přízeň návštěvníků

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum města Vsetína ožilo o víkendu 8. a 9. září 19. ročníkem multižánrového festivalu Valašské záření, který přilákal celkem na 8000 návštěvníků. V bohatém dvoudenním programu vystoupili na dvou scénách přední čeští interpreti a kapely, ale také místní neprofesionální spolky a sdružení.

Foto: Lenka Novotná
Článek

Dvaadvacet kapel, šest filmových představení, atraktivní výstavy a zvučná jména interpretů – takové bylo Valašské záření 2017 ve Vsetíně.

Festivalová dopoledne patřila převážně dětem a jejich hudebním, pěveckým a tanečním vystoupením, která doplňovaly interaktivní aktivity a hry pro děti, připravované ke spokojenosti všech přítomných Alcedem – střediskem volného času.

Pódium na Svárově v pátek otevřela kapela Docuku, po níž následovalo vystoupení vsetínské dětské kapely Docela. Na své si však v programu přišly také děti. Olomoucké Divadlo Tramtárie přivezlo pohádku o malé Terezce a kouzelném autíčku.

Velké divácké podpory se dostalo také country muzice v podání Františka Nedvěda, jehož fanoušci zaplnili prostor na Dolním náměstí. O tom, že folklor má ve Vsetíně velkou fanouškovskou základnu, potvrdila návštěvnost folklorního bloku na Svárově, který se konal současně s koncertem Ewy Farne, kde se představily vsetínské soubory Jasénka, Kotár a Vsacan spolu se slovenským Váhem z Púchova. Zakončení prvního dne se na hlavní scéně neslo v rytmu funky-soulového uskupení TopDream Company.

Hlavním hostem festivalu byla zpěvačka Ewa Farna s kapelou, která se vsetínskému publiku představila v pátek ve velkém sále DK, kde její vystoupení s nadšením sledovalo přes 600 fanoušků.

Páteční festivalový den se však kromě Farne nesl také ve znamení Ivana Mládka, který se ve Vsetíně představil hned dvakrát, nejen coby zpěvák a bavič, ale také jako osobitý výtvarník žertovného stylu. Vernisáži výstavy jeho obrazů se zúčastnilo na 60 návštěvníků včetně samotného autora. V Galerii Stará radnice bude výstava k vidění až do 8. října.

Výborné návštěvnosti se po oba festivalové dny těšily filmové projekce. Ty celkem navštívilo přes 1050 diváků, přičemž filmy Piráti z Karibiku a americký horor TO byly téměř vyprodány! V letním kině u návštěvníků jednoznačně zvítězila česká pohádka Anděl Páně 2.

Sportovní fanoušky přišli v pátek na Dolní náměstí pozdravit hráči VHK ROBE Vsetín a představit jim své nové dresy. Sobotní dopoledne na Svárově pak ovládly vsetínské bojové sporty a taneční vystoupení.

Sobotní program nabídl nejen dixieland, ale také dechovou kapelu Horňané, pro děti interaktivní show kejklíře a žongléra Klauna Pupa, zlínský F-dur Jazzband, vsetínské Conspiercy nebo Kosovce. Hlavními interprety druhého dne festivalu byli Petra Černocká, která své vystoupení otevřela svou legendární písničkou „Saxana“, a několikanásobný „stříbrný Slavík“ Petr Kolář, který vystoupil se svou akustickou kapelou od 21.00 hodin na hlavním pódiu, a kterému se jednoznačně dostalo největší divácké přízni.

„Po oba dva dny nám přálo pěkné počasí, a to je u tak rozsáhlé akce pořádáné venku vždy půlkou úspěchu. V příštím roce nás čeká jubilejní ročník, který se uskuteční 7. a 8. září 2018, kde již máme v hledáčku interprety jako Annu K, Kamila Střihavku, kapely Chinaski nebo No Name. Bude tedy nač se těšit,“ prozradila Eva Hennelová, dramaturgyně Domu kultury Vsetín.

Reklama

Výběr článků

Načítám