Hlavní obsah

Valašské Meziříčí ožije na mnoha místech Muzejní nocí a vybídne k nočnímu putování

Novinky, Vlasta Červenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 27. května se ve Valašském Meziříčí bude konat další noční putování v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí. Sedmý ročník Meziříčské muzejní noci nabídne bohatý doprovodný program celkem na dvaceti třech místech po celém městě, o nějž se přičinily zapojené instituce.

Foto: Vlasta Červenková

plakát

Článek

Meziříčská muzejní noc ve Valašském Meziříčí nabízí pozoruhodný zážitek jak prožít atmosféru určitého místa zcela jinak. Noční putování bude zahájeno úderem devatenácté hodiny na II. nádvoří zámku Žerotínů.

Doprovodný program začne vystoupením kapely The Black Tubes a následně se nádvořím budou mísit rytmy bigbítu, šansonu i alternativy. K tanci vybídne provokující hudební seskupení Helemese z Kyjova.

Po energické akci návštěvníky zklidní hudebně-divadelní koláž magických scén. Valdštejnské imaginárium neboli pojízdný barokní kabaret oživlých obrazů a snů vypráví příběh o Albrechtu z Valdštejna a tajemné stavbě Lodžii, kdy v pohádkovém příběhu zazní autorské písně Beaty Bocek.

Po velkém úspěchu z loňského ročníku bude ateliér animace ZUŠ Alfréda Radoka na Galerii Kaple promítat Videomapping a o celkové rozjasnění nádvoří se postará skupina Boca Fuego s ohnivou show. Program na nádvoří završí nově vycházející hvězda na hudebním poli Ghost of You.

Akce a různé zpestření si pro putovníky připravily všechny zúčastněné instituce. „V zámku Kinských si můžete vyzkoušet hru s barevnými světly, navštívit protiletecký kryt a vytvořit předlohu na výrobu secesního koberce. V Lapidáriu Trojice se zabydlel čert a návštěvníci jej plackami z vlastnoručně namleté mouky a stloukaným máslem budou lákat pryč,“ představila program Muzea regionu Valašsko Kamila Valoušková.

K Meziříčské muzejní noci 2016 se nově připojily tři instituce. Muzeum řeznictví nabízí prohlídky, během nichž si můžete pochutnat na produktech MP Krásno, a. s., Café Tucan zve na interaktivní seznámení s kávou a ZUŠ B-Art připravila mnoho hudebních aktivit.

„ZUŠ B-Art mino jiné uskuteční taneční vystoupení v Muzejním a galerijním centru. Galerií Kaple zazní autorské čtení a performance šesti básníků působících mimo jiné ve skupině Vítrholc. Městská knihovna v rámci oslav 700. výročí od narození Karla IV připravila soutěže a kvízy. M-klub se na jednu noc promění v čajovnu, kde vystoupí písničkář Jan Hlucháň a vsetínské loutkové divadlo Bublanina. Kino svět ve spolupráci s AniPromítačkou uvede krátké nezávislé animované filmy a v Evangelickém kostele zazní varhanní koncert Daniely Valchařové a Nicole Sklářové,“ láká na program koordinátorka projektu Vlasta Červenková.

Moravská gobelínová manufaktura provede dílnami a vystaví zrestaurované tapisérie, T. J. Sokol oslaví výstavou 20 let loutkového divadla Pimprlata. ZUŠ Alfréda Radoka odhalí tajemství hudebních nástrojů a zavede do světa výtvarného umění. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská nabídne pohled do sklářských hutí, Vrtule láká na interaktivní výstavu a pozorovat nebeskou klenbu bude možné na Hvězdárně.

V Muzeu Valašských strašidel si můžete vytvořit strašidlo, Galerie Sýpka připravila workshop a v Turistickém informačním centru je pro každého připraven muzejníček. Pro pohodlný přesun je připraven tradiční Noční expres.

Související témata:

Výběr článků

Načítám