Hlavní obsah

Valašské Klobouky vstupují do nového roku s úsporným rozpočtem

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Valašské Klobouky bude v roce 2012 hospodařit se schodkovým rozpočtem ve výši 94,6 milionů korun. Oproti předchozímu roku došlo s ohledem na nepříznivý výhled v dalším vývoji české ekonomiky k jeho seškrtání o 19 milionů.

Foto: Lenka Zvonková

Městský úřad Valašské Klobouky

Článek

Rozpočet je tedy maximálně úsporný a eliminuje veškeré výdaje města, především na investiční projekty. Schodek ve výši 14,7 milionů korun bude kryt z přebytků hospodaření minulých let.

„Rozpočet města na rok 2012 je vysoce úsporný. Z důvodu možné recese české ekonomiky v letošním roce navíc rada města uložila správcům rozpočtů všech organizací zřizovaných městem, aby do konce ledna vypracovali krizovou variantu svých rozpočtů a na nejbližším zasedání rady ji předložili ke schválení. Jde o přípravu na možné škrty ve všech oblastech jejich činnosti,“ řekl k situaci starosta města Valašské Klobouky Dalibor Maniš.

Kvůli škrtům bude proudit méně peněz například do oblasti dopravy. Ta v rozpočtu předpokládá výdaje ve výši 5,2 milionů korun. Školství bude financováno 7 miliony korun, přičemž částka 450 tisíc bude určena na úpravu topné soustavy mateřské školy. Na kulturu bude poukázáno celkem 7,8 milionů korun, jenž budou využity zejména k zajištění provozu příspěvkové organizace Kulturní a vzdělávací středisko Valašské Klobouky, která připravuje většinu kulturních akcí ve městě, a dále k zachování a obnově kulturních památek, tisku zpravodaje, tvorbě kroniky města a podobně. Na tělovýchovnou činnost a rekreaci, pod niž spadá provoz sauny, koupaliště, údržba sportovních hřišť a další, půjde 2,7 milionu korun.

„Záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje si vyžádají 13 milionů korun. Tyto finance budou určeny jak na bytové a nebytové hospodářství, tak i na veřejné osvětlení, lokální zásobování teplem, územní plánování a rozvoj a další. Částka 6 milionů korun je pak v rozpočtu vyhrazena na nákup pozemků,“ uvedla vedoucí finančního odboru Ema Vašíčková.

Do ochrany životního prostředí poputuje celkem 8,1 milionů korun, přičemž 4,2 milionu bude stát nakládání s odpady. V této oblasti bude financován mimo jiné provoz skládky ve Smolině, svoz nebezpečného odpadu, péče o veřejnou zeleň a ochrana přírody a krajiny. Rozpočet dále počítá se 600 tisíci na sociální věci a politiku zaměstnanosti a 4,2 miliony na otázky bezpečnosti státu a právní ochrany.

Celkem 38 milionů je pak určeno na územní samosprávu, tedy na činnost zastupitelstva města, městského úřadu a osadních výborů, ale také na projekty, například předfinancování technologického centra. „Výdaje městského úřadu byly sníženy oproti loňskému roku o více než 1 milion korun. Od roku 2010 už zde došlo ke snížení o 2,8 milionů a rozpočet úřadu je nyní maximálně úsporný,“ dodala Ema Vašíčková.

Úspory ve většině oblastí rozpočtu města činí dohromady 19 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám