Hlavní obsah

Václav Hudeček po třech letech opět zahraje na festivalu ve Skutči

Novinky, Matěj Zelinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč vystoupil houslový virtuos Václav Hudeček již před třemi lety. Na všechny zájemce o koncert, který se konal v prostorách poutního kostela Na Chlumku v Luži, se tehdy ani nedostalo.

Foto: Radek Pavlík

Václav Hudeček

Článek

Proto se pořadatelé rozhodli pozvat Václav Hudečka znovu, tentokrát do velkého sálu Kulturního klubu Skuteč, kde vystoupí v neděli 26. dubna s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice.

Dramaturgie koncertu je veskrze zaměřena na dílo Antonína Dvořáka, kterého Václav Hudeček velmi obdivuje. O houslovém koncertu, který je na program rovněž zařazen, v jednom z rozhovorů řekl: „Zbožňuji tento neprávem ve světě opomíjený koncert našeho velkého a milovaného Dvořáka. Hudba je o prožitku. A skladatelé, jako byl Dvořák, do své hudby vepsali prožité vášně, radosti a smutky.“

Vedle zmíněného koncertu pro housle a orchestr návštěvníci uslyší populární Mazurek, slavnou Českou suitu a Pražské valčíky. Dirigentem koncertu bude Petr Louženský.

Václav Hudeček patří mezi houslisty k nejvýraznějším talentům 20. století, a to zdaleka ne jen v českém měřítku. Narodil se v roce 1952 v Rožmitále pod Třemšínem a první housličky dostal už jako pětiletý. Ve dvanácti letech začal studovat na Pražské konzervatoři a v patnácti hrál na dnes už legendárním koncertě v Londýně s Královskou filharmonií.

O den později mu jeden z nejslavnějších houslistů 20. století David Oistrach nabídl, aby se stal jeho žákem. Jezdil za ním pak do Moskvy od roku 1970 až do jeho smrti v roce 1974.

Václav Hudeček má za sebou tisíce koncertů po celém světě. Vystupoval v těch nejprestižnějších koncertních síních v Evropě, v Americe, v Austrálii i v Asii, na velká zahraniční turné vyjíždí několikrát do roka. Je představitelem ruské houslové školy, která kromě výborné techniky předpokládá ještě navíc hru s citovým zaujetím. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám