Hlavní obsah

V Zoo Brno se po pěti letech narodila zebra Grévyho

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 2. srpna se v brněnské zoologické zahradě narodila samička zebry Grévyho. Nejčerstvější přírůstek je v brněnské zoologické zahradě osmým narozeným mládětem od roku 2005. To předchozí přišlo na svět v roce 2012.

Foto: Zoo Brno

Zebra Grévyho, mládě s matkou ve výběhu

Článek

Mládě zebry přišlo na svět přímo ve výběhu, který se nachází při hlavní cestě směrem na vrchol Mniší hory po levé straně před expozicí velbloudů. Návštěvníci tak mohou sledovat první nesmělé krůčky malé zebry. Je to první potomek hřebce Florise. Matkou je klisna Lady, nejzkušenější ze tří samic brněnského stáda.

Zebra Grévyho (Equus grevyi) je největší a nejseverněji žijící zebra. Obývá křovinaté oblasti, polopouště a savany Etiopie a Keni. Má mohutnou stojatou hřívu, výrazně velké ušní boltce a jemné a husté pruhování. Tělo je dlouhé 250 až 275 centimetrů, výška v kohoutku 145 až 160 centimetrů. Dosahuje hmotnosti 350 až 450 kilogramů.

V přírodě žije už jen kolem dvou tisíců těchto zvířat a stále jich ubývá. Příčinou je zmenšující se životní prostředí a navíc jsou zebry Grévyho loveny pro maso. Jsou proto vedeny jako ohrožený druh.

Vedle zebry Grévyho je v Brně k vidění i zebra Chapmanova (Equus quagga chapmani), která je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. V přírodě obývá savany Zimbabwe, Botswany a Mosambiku v počtu asi 20 000 jedinců. Mezi širokými černými pruhy má navíc tmavohnědé pásy. Oproti zebře Grévyho je menší a dosahuje hmotnosti 220 až 300 kilogramů. V Zoo Brno ji najdeme ve společném výběhu s žirafami síťovanými v expozici Africká vesnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám