Hlavní obsah

V Žatci úspěšně proběhl festival svobodné hudby VyOsení

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 170 lidí navštívilo sedmé pokračování festivalu svobodné hudby VyOsení, které hostil severočeský Žatec. Piráti opět předvedli, že kvalitní koncerty lze pořádat i s umělci, kteří nejsou zastupování kolektivními správci.

Foto: Michaela Schwarzová www.pirati.cz

U vchodu návštěvníky vítal maskot oblečený v pirátském.

Článek

Kolem páté hodiny začali Pivárium Zlatý Chmel, kde se festival pořádal, navštěvovat první posluchači. V tuto dobu se také spustila unikátní sbírka svobodné hudby, kterou si organizátoři připravili na volné chvíle, kdy se střídají kapely. Vše bylo připraveno k žatecké premiéře VyOsení a doposud největší akci, kterou žatečtí Piráti uspořádali. Vlajky byly vyvěšeny, maskot převlečený v pirátském oblečení stál u vchodu a pivo se točilo plným proudem.

Se zpožděním několika desítek minut se kolem půl sedmé večer svých nástrojů chopila první kapela, domácí Fraternity. Sál se zatím začínal pomalu plnit stále příchozími fanoušky všech žánrů, které nakonec na festivalu měli zaznět. Po přibližně hodinovém vystoupení nastala další volná chvíle pro databázi svobodné hudby, jejímuž sestavení se věnovali Tomáš Karban a Jan Mrnka, členové České pirátské strany ze Žatce.

Po přestávce již bylo vše připraveno a svůj koncert odstartovala legendární žatecká kapela Sophie Chair. Při jejím vystoupení se už několik málo návštěvníků odvázalo a začalo vytvářet atmosféru hodnou nastávající festivalové sezóny.

Vše ostatní šlo podle plánu, sál se nadále plnil, návštěvníci se bavili a další kapela se pomalu dostávala na řadu. Tou byla pražská alternativně rocková formace Skafandr, která předvedla opravdu pěkný výkon a diváci ji po dohrání posledních rytmů po zásluze odměnili potleskem. Následovala opět přestávka a krátký proslov o autorských odměnách z úst místopředsedy České pirátské strany Jakuba Michálka.

V tuto chvíli se pomalu schylovalo k vystoupení hlavní hvězdy celého festivalu, reggae zpěváka MessenJaha v doprovodu Selectora Boldrika, který kočíroval desky, jak nejlépe umí. MessenJah byl pro festival vybrán zcela záměrně díky svým revolučním a ke změnám vyzívajícím textům.

Co organizátoři a návštěvníci očekávali, to také dostali. Při tomto vystoupení se kotel fanoušků dostal do varu a pod pódiem se tančilo celou dobu, co MessenJah držel mikrofon v ruce. Nakonec ještě Boldrik předvedl své umění a party pokračovala pouštěním jeho desek. Veškeré očekávání se vyplnilo a tato dvojice opravdu Pivárium Zlatý Chmel rozzářila.

Poslední kapelou, která přijela podpořit svobodnou kulturou, se stali litoměřičtí punk-rockeři Švindl. Jejich hraní bylo parádní tečkou za vydařenou akcí. Hned během akce zaznamenali pořadatelé několik velmi kladných ohlasů, další přibývaly během následujícího dne na sociální síti Facebook, kde proběhla hlavní propagace festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám