Hlavní obsah

V uničovské Šatlavě se představí obnovená expozice i nová výstava

Novinky, Jaroslav Franc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uničovské Šatlavě/Muzeu vězeňství se v rámci oslav 800. výročí založení města představí obnovená expozice a také nová výstava. Expozice nese název Právo na Uničovsku. Na ni navazuje současně výstava pod názvem Kriminalita na Uničovsku v 19. a 20. století.

Foto: Jaroslav Franc

Část obnovené expozice věnované období Rakouska-Uherska

Článek

Obnovená expozice

Expozice Právo na Uničovsku má za cíl představit nejvýznamnější aspekty vývoje práva na Uničovsku od raného novověku až po první polovinu 20. století, tj. po celou dobu existence šatlavy. Exponáty jako procesní příručky, ukázky trestního rejstříku, protokolů hnanců či originály mučicích nástrojů, okovy, modlitební knížky, pracovní knížky, policejní pouta, četnické bodáky a evidenční karty prostitutek představí veřejnosti vývoj práva na Uničovsku.

Součástí expozice jsou i přeložené nápisy a vzkazy vězňů, které se dochovaly na stěnách cel. V interaktivních kioscích se lze seznámit s katovským řemeslem, ukázkami z policejní agendy či podobou pracovních knížek.

Napsat dopis domů jako vězeň, uplést si provaz z cárů prostěradla k útěku z vězení či si vyzkoušet lepení pytlíků jako pracovní náplně tehdejších vězňů – to jsou možnosti, jak se seznámit s životem vězně na vlastní kůži. Připraveny jsou i repliky mučicích nástrojů jako šněrování, palečnice, španělská bota či drtič kloubů, které si zájemci mohou vyzkoušet.

V rámci představení obnovené expozice se veřejnosti otevře i nová výstava Kriminalita na Uničovsku v 19. a 20. století, která představí prostřednictvím dobových dokumentů a exponátů hříchy našich předků. Učebnice pátrací taktiky, vyšetřovací blok četníka, fotografie četníků, policejní pouta, obušek obecního strážníka, pátrací knížka či pouta zvaná dolarovky, kožený opasek s pouty zvaný medvěd a dobová pohlednice Mírova jsou jen některými z exponátů, které přibližují problematiku kriminality na Uničovsku. Informační panely ilustrují dějiny kriminality na Uničovsku prostřednictvím protokolů hnanců, trestních rejstříků a také výdajů na bezpečnost města Uničova.

Muzeum vězeňství je pro veřejnost otevřeno i v další dny, a sice od středy do pátku od 14 do 17 hodin, v neděli je muzeum přístupné od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám