Hlavní obsah

V Týništi se tančilo v divadle

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 23. května se do Týniště nad Orlicí sjelo přes 50 tanečních skupin na tradiční nepostupovou soutěž O týnišťské tajemství.

Foto: Eva Jenčíková

V Kulturním domě bylo hlediště zaplněné celý den.

Článek

Již po třiadvacáté pořádal DDM Týniště nad Orlicí nepostupovou soutěž tanečních kolektivů. Soutěž probíhá ve čtyřech věkových kategoriích a ve třech tanečních stylech.

Na rozdíl od mnoha jiných podobných soutěží v okolí, kde se tančí v sále, probíhá vystoupení jednotlivých kolektivů na jevišti divadla. V posledních šesti letech, kromě loňského roku, kdy se Kulturní centrum přestavovalo, byla tato soutěž vždy tady a letos jsme se vrátili do nově zrekonstruovaného Kulturního domu. Pro organizátory a pořadatele to nebylo úplně jednoduché, kapacita Kulturního domu zdaleka nestačí počtu účastníků, a tak předem zvažovali různé varianty. Nakonec byla celá soutěž rozdělena na tři relativně samostatné bloky, aby se tanečníci a diváci mohli v klidu prostřídat a všichni se vešli. Zázemí na převlékání bylo pro většinu účastníků v nedalekém DDM a počasí naštěstí přálo, takže všechny přesuny probíhaly bez problémů.

V porotě zasedlo celkem devět tanečních odborníků, kteří celý den pečlivě sledovali výkony jednotlivých kolektivů. Rozhodování mnohdy nebylo jednoduché a ne vždy se porota shodla. Celou soutěž moderovala Jana Bahníková a zvukařem v nové zvukařské kabině byl Pavel Louthan. O hladký průběh celé soutěže se dále staralo dalších 11 pořadatelů, včetně zdravotníka, který naštěstí neměl žádnou práci, a tak se mohl věnovat jiné činnosti.

V nejmladší kategorii mini pro děti do 7 let, tedy do 1. třídy, se soutěžilo ve volném tanci a v disco tanci a tanci s příběhem, na jevišti se předvedli např. malí pekaři, mořské víly, ale i mažoretky. Malé tanečníky přišlo povzbudit mnoho rodičů a dalších příbuzných, atmosféra v sále byla skvělá.

Děti do 10 let, resp. do 5. třídy, obsadily všechny vypsané kategorie a k vidění byla např. vystoupení Život na pólu, Back to school, Shrek a Fiona nebo Green stars.

Nejvíce obsazenou kategorii byli junioři, 10-15 let. Pro druhostupňáky je zřejmě tanec vynikající zábavou, protože jejich výkony byly opravdu obdivuhodné. Mezi parketovými scénkami zazářil Pink panther party a také Marty z Madagaskaru. Disco bylo nejobsazenější kategorií, a tak porota rozhodla nejprve o postupu poloviny kolektivů do finále a pak teprve rozdělovala umístění.

Nejstarší nad 15 let měli všechny taneční kategorie spojené, protože přihlášených nebylo tolik, ale bylo znát, že se tanci věnují již dlouho a rozhodně nepatří mezi začátečníky. Jejich profesionální výkony roztleskaly několikrát celý sál.

Mimo soutěž, jako předtančení některých kategorií, se nejen pro domácí publikum předvedla taneční skupina SMOT, která se svými skladbami dětí a juniorů sklidila zasloužený potlesk.

Příští rok, zhruba ve stejnou dobu, se bude na stejném místě konat další ročník této soutěže. Už teď jste srdečně zváni!

Reklama

Výběr článků

Načítám