Hlavní obsah

V Týništi hráli o postup na mistrovství světa

Novinky, Eva Jenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. června se na stadionu SK Týniště konal turnaj ve hře Mölkky, který pořádal Dům dětí a mládeže Týniště nad Orlicí. Jde o zahradní, tedy venkovní hru, při které se špalíkem hází na dřevěné, očíslované kolíky. Pravidla jsou velmi jednoduchá, a tak hru mohou za malou chvíli zvládnout dospělí i děti.

Foto: Eva Jenčíková

Ideální hřiště jsme našli na stdaionu SK Týniště nad Orlicí

Článek

Kolíků je 12 s čísly 1 - 12. Stojí těsně u sebe asi 3 metry od startovní čáry. Hráči jednotlivých týmů se střídají a hodem shazují kolíky. Pokud jich spadne více najednou, počítá se tolik bodů, kolik jich leží na zemi, spadne-li pouze jeden kolík, počítá se tolik bodů, kolik na něm je.

Kolíky se staví na místo, kam byly předchozím hodem odraženy, a tak se postupně dostávají dál od sebe je snadnější pak trefit samostatné číslo. Tým, který jako první dosáhne přesně 50 bodů, vítězí, ale nesmí toto číslo přesáhnout, překročí-li 50, klesá zpět na 25 bodů a musí opět dohazovat.

Ve hře tedy rozhodně nechybí překvapivé momenty, radost z nečekaných úspěchů a bezmocnost nad špatně hozených špalíkem.

Na turnaji v Týništi nad Orlicí se sešlo deset čtyřčlenných družstev, které nejprve sehrály zápasy v pětičlenných skupinách a po spočítání výsledků se pak rozehrála finálová utkání.

Mezi účastníky byli táboroví vedoucí z pořádajícího DDM Týniště nad Orlicí, rodinné týmy, včetně tatínků a dědečků, party kamarádů z okolních měst či vesnic. Společnost tedy velmi různorodá, ale všichni si pohodový turnaj užili. Počasí bylo sice spíše na pouštění draků, a tak ve volných chvilkách se hráči zahřívali jednak čajem a jednak pohybem. K běhání lákala tartanová dráha a k dispozici byla také Ringa, létající talíře, míče a petanque.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o oficiální turnaj firmy Albi, která tuto akci podporuje jednak zapůjčení herních sad a jednak cenami pro vítěze, mohou vítězové požádat o podporu při startu na Mistrovství světa v Mölkkách, které se hraje v srpnu v Rakovníku. Je již přihlášeno přes 70 týmů z mnoha států, a tak jsme rádi, že i Týniště bude mít své reprezentanty.

Vítězem turnaje se s jedinou porážkou stal tým s názvem LUHOKRIDA ve složení Kristina Lodrová, Daniel Šín, Jan Kosek a Lukáš Pavel. Na 2. místě se umístil tým Pavouci ve tmě, složený z táborových vedoucích Moniky Vodové, Kateřiny Linhartové, Jiřího Linharta a Marka Kohouta. Na třetím místě skončil tým Plátky pomerančů, který tvořily druhostupňáci: Natalie Ficencová, Petr Černý, Eliška Beranová a Nela Faltová.

Děkujeme všem účastníkům za férové chování a hladký průběh turnaje a také SK Týniště nad Orlicí za propůjčení hřiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám