Hlavní obsah

V Turnově se zápolilo s bochníky chleba

Novinky, Jiří Částka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. října 2014 se ve Ski areálu Struhy u Turnova konal již druhý ročník ojedinělé akce - Koulení chleba 2014. Zúčastnilo se ho na 150 závodníků.

Foto: Jiří Částka

Koulení chleba 2014. foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

Článek

Akce odstartovala v 10 hodin závody v dětské kategorii 7-15 let na zkrácené trati, kterou vyhrál Dominik Voksa. Cílem bylo dopravit tříkilový pecen chleba v co nejkratším čase po klikaté trati ze sjezdovky dolů, do cílové brány. Díky příkrému kopci dělalo zejména některým dětským závodníkům problém, udržet s rozjetým pecnem krok. Po dětské kategorii následoval závod žen, který vyhrála Dana Vitoušová, a po nich stanul na nejvyšším stupni vítězů ještě Petr Světlík, jakožto vítěz kategorie mužů, který měl promyšlenou strategii: „V rozběhu jsem si chleba stále držel u sebe, ale ve finále jsem prostě pustil pecen co nejrychleji dolů a běžel za ním,“ prozrazuje vítěz.

Slalom s tříkilovým pecnem si vyzkoušel i olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. „Takovouhle disciplínu jsem ve svém sportovním životě vyzkoušel poprvé, do příštího ročníku určitě potrénuji,“ prozradil nám Roman Šebrle po exhibičním souboji s majitelem pekárny Jiřím Mikulou. 

Nejmladšímu závodníkovi byly dva roky, nejstaršímu 72 a některé souboje byly skutečně dramatické.

Akci si užily zejména děti, a to nejenom ve sportovním klání, ale i díky mnoha zábavným doprovodným atrakcím, jako byla například drakiáda, bublinárium, zábavný pětiboj nebo psí agility.

Celému závodu přihlíželo odhadem na šest stovek diváků, kteří měli možnost během dne také ochutnat výrobky turnovské pekárny Mikula, mimo jiné právě i onen pecen chleba, který podávaný se škvarkovým sádlem byl opravdovou lahůdkou pro děti i dospělé.

Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula a hlavní pořadatel Koulení chleba 2014, chtěl celou akcí nejen pobavit, ale upozornit i na fakt, že kvalita tradičních českých potravin klesá a stát takovému faktu nahrává změkčováním potravinářských norem: „V České republice je dnes kladen důraz na nízkou cenu výrobku, a ne na jeho kvalitu. Určitá část výrobců tomuto diktátu bohužel podlehla. Já proto lpím na tom, aby naše pečivo bylo vyrobeno ze surovin té nejvyšší jakosti.“

Na závodních pecnech, což byly neprodané chleby z obchodů, které již nebyly určeny ke spotřebě, si pochutnají koně „Již minulý rok jsem měl dilema celou akci uspořádat. Jsem pekař tělem i duší a vím, že chléb je boží dar, kterým se nemá plýtvat,“ řekl Mikula. Proto byly závodní pecny pečlivě zabalené ve fólii a 

ukončení závodu věnovány jízdárně ke zkrmení.

Reklama

Výběr článků

Načítám