Hlavní obsah

V třineckém muzeu přivazují k pranýři a svírají v kládě

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tradiční středověkou mučírnu se proměnily obě výstavní síně Muzea Třineckých železáren a města Třince. Expozice nazvaná Expedice středověk láká velké i malé návštěvníky svou interaktivností.

Foto: Petra Jurásková

Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jaké to je být sevřený v kládě.

Článek

Na rozdíl od obvyklých výstav v muzeu si tady mohou návštěvníci vzít do ruky meč, do druhé husí brk a na improvizovaném koňském hřbetě vyrazit cvalem do minulosti.

„Děti se mohou obléknout do dobových kostýmů nebo zbroje a vylézt na hřbet koně či maketu vozové hradby. Ti odvážní okusit, jaké to je být sevřený v kládě nebo přivázaný na pranýři,“ uvedla vedoucí muzea Eva Zamarská.

Návštěvníci se podívají také na to, jak vypadala středověká oslava na hradě, jak fungovaly trhy, a jak to vlastně bylo s hygienou. Středověk totiž neznamenal jen boje a mučení, zajímavé bude zkusit si psát husím brkem nebo si zahrát na zvonkohře. Děti jistě potěší, že si budou moci s sebou domů odnést vlastnoručně vyraženou minci.  

Exponáty zapůjčilo Moravské zemské muzeum, historické kostýmy a rekvizity doplnilo Studio Barrandov a. s. – Fundus a černé řemeslo, Kovářství Koždoň – ZaKaR. Dekorativní zpracování a doplnění exponátů je ze soukromých sbírek třineckého muzea.

Výstava potrvá do 15. ledna 2015. Muzeum je otevřeno v úterý až pátek od 9.00 do 17.00 hodin, v neděli od 13.00 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám