Hlavní obsah

V sušické galerii Sirkus vystavují dvě známé malířky

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelství od dob společných studií se zachovalo po desetiletí. Jejich první společná výstava se odehrála v roce 1976 v Sušici.

Foto: Jan Kaše

Olga Hrachová (vlevo) a Marie Vechová při vernisáži

Článek

Řeč je o Olze Hrachové a Marii Vechové, které v pátek 7. září v galerii Sirkus slavnostně zahájily výstavu s názvem Plátno a malby.   

„Jejich setkání jistě není náhodné. Obě jsou výtvarnými pedagožkami, které rozdělují svůj pracovní den mezi vyučování a výtvarnou tvorbu. Spojuje je též přátelství z doby společného vysokoškolského studia, které přetrvává dodnes. Nicméně charakter jejich vlastního díla je značně odlišný,“ uvedl malíř Miloslav Čelakovský.

Olga Hrachová představuje svou nejnovější tvorbu, která se zcela liší od předchozího období, v němž převládaly krajinomalby a zátiší. Mimochodem velice krásné a příjemné. V současnosti se věnuje abstraktní olejomalbě a její výtvory jsou opravdu zajímavé a především pestré, a to nejen co barevnosti, ale i motivů.

U každého jejího obrazu je třeba se zastavit a v klidu pozorovat a vychutnávat jeho atmosféru. Pak uvidíte to, co nám chce Olga Hrachová sdělit. Ukazuje nám například, že i noc může mít svůj půvab a nemusíme se jí obávat, že citron, ten šťavnatý a kyselý plod, může být skvělým motivem pro uměleckou tvorbu. Malířka si pohrává s barvami, které dokáže citlivě kombinovat. A výsledný efekt je opravdu úžasný.

Marie Vechová nám servíruje zcela jiný druh tvorby. Její voskované batiky jsou rozměrnější a barevně jinak zpracované. Vyznačují se klidem, uvolněním a lehkostí. Snadno můžeme nabýt dojmu, že byly tvořeny při zvuku volně plynoucí hudební skladby.

Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že výtvarnice dokáže u některých děl navodit i pocit tajemna, který vás nutí prozkoumat každý kousek batiky. Výstižně to charakterizoval Miloslav Čelakovský: „Mezi plochami autorčiných voskovaných batik cítíme ozvěny ornamentálního umění exotických zemí.“

Výstava potrvá do 7. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám