Hlavní obsah

V Sušici byly k vidění jednotky wehrmachtu i 4. obrněná divize americké armády

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstí Svobody v Sušici patřilo v neděli 1. května příznivcům vojenské historie. Přišli se podívat i pamětníci květnových událostí.

Foto: Jan Kaše

Příjezd 4. obrněné divize po ulici Dlouhoveská

Článek

Před 14. hodinou přijely na náměstí v Sušici nejprve jednotky wehrmachtu, čítající několik vozidel a motocyklů. Vojáci si dokonce po příjezdu ohřáli guláš. Neklid zavládl, když byly zachyceny první zprávy o blížící se americké armádě. „Němečtí“ vojáci raději včas opustili své stanoviště, neboť nechtěli riskovat střet s početnějším a lépe vybaveným protivníkem.

Kolem 15. hodiny se ulicí Dlouhoveskou již blíží první vozidla 4. obrněné divize americké armády, doprovázené vojáky. Mostní ulicí posléze vjela na náměstí Svobody.

„Když končila válka, bylo mi 19 let. Američané ale přijeli na náměstí Volšovskou ulicí (dnes pěší zóna - pozn. aut.). Všichni jsme byli zvědaví a tak jsme neuposlechli hlášení českých úřadů, že máme zavřít okna a nevycházet. V této době jsem se na taneční zábavě v Buděticích také seznámila s mým budoucím manželem, který jako český voják působil v Anglii," uvedla jedna z pamětnic, která se na náměstí přišla podívat.

Samotné „vojáky“ obrněné divize zaujal Vladimír Maršát, který jim přinesl ukázat originál knihy The Fourth Armored Division, kterou jeho otec osobně obdržel od velitele 4.obrněné divize gen. Williama Hoge. V České republice jsou údajně pouze dva výtisky.

Na náměstí byly k vidění skutečné vojenské skvosty – lehká obrněná vozidla M8 Greyhound (v překladu chrt) či polopásový obrněný transportér M3 Half-track, který uvezl 10 mužů a mohl jet rychlostí až 72 km/h. Samozřejmě nechyběla ani legendární vozidla zn. jeep v nejrůznějších úpravách a vojenské nákladní automobily.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám