Hlavní obsah

V šumperském muzeu si děti hrají na tvůrce televizních večerníčků

Novinky, Vladimíra Krejčí

Práci scénáristy, animátora, kameramana, režiséra, herce i dabéra si zkoušejí děti v improvizovaném televizním studiu v šumperském muzeu. Tyto nezvyklé příležitosti se jim nabízejí na výstavě Jak se rodí Večerníčci, která tu slaví mimořádný úspěch.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Výstava Jak se rodí Večerníčci má v šumperském muzeu mimořádný úspěch.

Článek

„Dorazily už téměř tři tisícovky návštěvníků. Děti přicházejí se školou, o víkendu pak přivádějí rodiče, mnohdy se vracejí i opakovaně. Jsme rádi, že se nám podařilo nabídnout zajímavý program pro celé rodiny,“ uvedla Dana Vláčelová, vedoucí oddělení výstavnictví a prezentace šumperského muzea. 

Při hře na tvůrce večerníčků děti vyrábějí technické scénáře, zkoušejí si animaci postaviček i loutek, účastní se muzejního „televizního vysílání“. V improvizovaném dabingovém studiu si pouštějí pohádku se Spejblem a Hurvínkem a nahrávají zvuky autíčka, meluzíny, klapot kopyt nebo Žerykův štěkot. V Rytířském sále hrají loutkové divadlo s pravými marionetami nebo s figurkami Pata a Mata z večerníčku „A je to!“, do jejichž kostýmů se mohou i převléknout. 

Úspěšná putovní výstava se zrodila v Moravském zemském muzeu Brno. Na její přípravě spolupracovalo brněnské studio České televize a autorky Večerníčků Šárka Váchová a Eva Sýkorová-Pekárková.

Po večerníčcích budou igráčci

„Výstava končí 2. března. Kdo by si chtěl práci autora večerníčků ještě vyzkoušet, musí si pospíšit,“ upozornila Vláčelová. 

Šumperští muzejníci už teď plánují další rodinnou výstavu. Představí na ní legendární igráčky, oblíbené dětské hračky generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků. Na děti pamatuje také výstava Sklo, příběh pátý. 

„Zatímco dospělí návštěvníci se mohou pokochat křehkou krásou skla a dozvědět se spoustu informací o historii severomoravského sklářství, děti mají svůj vlastní koutek s krasohledem, puzzlemi, periskopem a interaktivní hrou. Mohou si tam vyzkoušet také malování na sklo,“ uvedla Miluše Berková, tisková mluvčí muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám