Hlavní obsah

V Sopotnici opět pečou chleba v replice gotické pece

Novinky, Dana Malinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sopotnici v sobotu 26. dubna zahájili 4. sezónu Sopotnického pečení chleba v replice gotické pece s doprovodným programem.

Foto: Dana Malinová

Sopotnická pec

Článek

Obec Sopotnice si nechala v roce 2010 postavit repliku gotické pece, která se vytápí dřevem a nemá komín.

Od roku 2011 začala parta místních lidí péct domácí kváskový chléb. Pečou každou poslední sobotu v měsíci - počínaje dubnem a konče listopadem. Od roku 2012 se na pečení podílí o. s. Pecen s podporou obce Sopotnice. Chléb pečou podle vlastní receptury a výhradně z mouky od Mlýnů Voženílek z Předměřic nad Labem.

Při každém pečení jsou různé programy a vždy s hudebním doprovodem. Při sobotním pečení si mohli návštěvníci prohlédnout práci kameníka - ti odvážnější si ji i vyzkoušeli.

O hudební doprovod se postaral Sbor z hor z Rokytnice v Orlických horách. Sbor složený ze 14 dospělých a dětí zpíval a hrál v místní "Stodole", kde si návštěvníci pochutnávali nejen na chlebu, ale i na pečených vepřových kolenech, žebrech, kačenách, krůtách i hovězím pupku - vše připravené v peci. Místní fotbalisté se postarali o tekuté pohoštění - pivo, káva, limonády atd.

Za měsíc se tu mohou těšit na harmonikáře, ukázku práce kováře a výrobu šindele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám