Hlavní obsah

V sobotu pokřtili trojčata tygra bílého v ZOO Liberec

Novinky, Petr Pazdera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaia, Liam a Sambur jsou jména trojčat tygra bílého ze ZOO v Liberci, která byla v sobotu 8. 9. 2012 pokřtěna. Úlohy kmotrů se ujali známé osobnosti sportovního a kulturního života. Barbora Špotáková, Michaela Ochotská, Petr Urban a Petr Nedvěd.

Foto: Petr Pazdera

Předtavení kmotrů

Článek

Za účasti zhruba 3000 návštěvníků pokřtili trojčata tygra bílého dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, za HC Bílí Tygři jejich kapitán a nejproduktivnější hráč základní části sezóny 2011/12 Petr Nedvěd, moderátorka Televizních novin TV NOVA Michaela Ochotská a kreslíř a humorista Petr Urban.

Po slavnostním zahájení a představení kmotrů házel oštěpem do balíku slámy Petr Nedvěd. Poté si Míša Ochotská v dresu libereckých hokejistů vyzkoušela své hokejové umění. Petr Urban a Bára Špotáková následně předvedli všem přítomným, jak zvládají roli komentátora.

Petr Urban si připravený text samozřejmě upravoval podle svého a bavil všechny přítomné. Následovalo osobní přání kmotrů, ke kterým se připojil i náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc, který se v průběhu křtu objevil na pódiu a kdo jej zná, ví, že je všude nepřehlédnutelný.

Už zbývalo tedy otevřít šampaňské, čehož se ujal samotný ředitel zahrady. Po přípitku došlo i k polévání tygříka. Protože ale trojčata zůstala pro tentokrát ještě se svou matkou, kdosi z přítomných na pódiu vymyslel (myslím, že to byla Bára), že tygřík se musí polít a proto začali spontánně polévat tygříka na triku konferenciéra Ing. Langra, mluvčího ZOO.

Po vyprázdnění sklínek, pak všichni, včetně ředitele ZOO MVDr. Davida Nejedla, podepsali křestní listy mláďat. Další část byla věnovaná aukci obrazů kreslíře Petra Urbana s tematikou tygříků a křtin a závěr patřil přítomným divákům, kteří mohli získat podpis od všech kmotrů.

Gaia – jméno řeckého původu, které znamená Země, ale jeho nositelkou byla i řecká bohyně Země. Jméno odkazuje k první liberecké generaci mláďat bílého tygra (2002), která rovněž nesla jména z řecké mytologie – Achilles, Artemis a Afrodita. Přímou souvislost má pak jméno k samci Achillovi (nyní ZOO Bratislava), který je – řečeno humánní terminologií – Gaiiným dědečkem.

Liam – jméno francouzského původu, které se odtud dále dostalo do Irska a Velké Británie. Jméno odkazuje k francouzské větvi libereckých bílých tygrů – otec trojčat Paris se totiž narodil ve francouzské ZOO Beauval, babička trojčat Shilang (ZOO Bratislava, matka novopečené matky Suryi Báry) se narodila v ZOO Cerza-Lisieux.

Sambur – jméno hindského původu, které je jazykovou variantou pojmenování sambar. Jméno odkazuje k hlavnímu poslání bílých tygrů jako návštěvnické atrakci a zdroji financí, a tím je pomoc skutečně ohroženým druhům zvířat v jejich původních oblastech (část získaných peněz totiž zoo vynakládá v rámci svých mezinárodních projektů právě na záchranu zvířat in situ). Symbolickým zástupcem ohrožených zvířat je právě asijský kopytník sambar skvrnitý, jehož na filipínských ostrovech Negros a Panay běhá už jen několik set kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám