Hlavní obsah

V sobotu 17. září zažili lidé Ostravu jinak

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sousedské slavnosti Zažij Ostravu jinak se v sobotu 17. září 2016 konaly v centru Ostravy, v Ostravě - Porubě u DUHY a v největším městském obvodě Ostrava - JIH, konrétně za kinem LUNA v Ostravě - Výškovicích.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.9.2016. Zažij Ostravu jinak! Orientační sport. Akce ve městském obvodu Ostrava - JIH, Výškovice u kina LUNA

Článek

Hlavním organizátorem akce Zažij Ostravu Jinak bylo kulturní centrum Cooltour. V městském obvodu Ostrava - JIH Viva Ostrava. Smyslem akce bylo  vytáhnout lidi z činžáků  tak, aby se potkali se sousedy. Seznámili se s novými lidmi, po sousedsku "pokecali", popili a dobrou chvilku spolu měli. K tomu účelu byla uzavřena ulice a občané zažívali město jinak. Vše se konalo ke Dni bez aut.

Již dopoledne se lidé z organizací, které se na akci Ostravě - Výškovicích za kinem LUNA podíleli, sjížděli na určeném místě. V dešti  na ulici Průkopnické a v přilehlém parčíku vyrostly stánky Knihovny města Ostravy, Lesní školky Mraveniště, klubu rodičů a přátel postižených dětí - Čmeláček, rodinného centra Kukačka, SDU SPORT - sportovního centra Ostrava (badminton a stolní tenis), 1. judo Ostrava a Městského svazu orientačních sportů Ostrava při Ostravské tělovýchovné unii, kteří  v parku vedle základních škol Kosmonautů 13 a 15 uspořádali spolu se sportovním oddílem free lepus.cz ukázkový orientační sport.

Při zahájení akce ve 14:00 vydatně pršelo. To občany Ostravy a okolí nevyvedlo z míry a postupně se sousedský areál zaplnil.  Přišli tatínkové a maminky a ti přivedli své děti od věku nejmenších v kočárcích až po věk juniorský. Nechyběli ani nejstarší senioři. Ti všichni si užívali široké nabídky sportu, ukázek knih a workshopů, deskových her, ale také ukázek v oblasti hudby, kultury a vrcholového sportu.

Předvedli se mladí sportovci z L.E.A.D. parkour, na hudební scéně se postupně vystřídali kapela TGM, Tomáš Grohreginn a sbor Tensing. Akci moderoval Honza Václavík. Z pozice sportovních výkonů se více než sto zájemců zúčastnilo orientačního běhu - pochodu. Trať absolvovali podle mapy s názvem  LUNA v měřítku 1:4000. Běžel se také atraktivní sousedský běh na vysokých podpatcích.

Podle hlavní organizátorky akce Zažij Ostravu jinak v městském obvodu Ostrava - JIH Moniky Bobkové akce i přes letně podzimní počasí s deštivými přeháňkami dopadla dobře. Lidem se akce líbila a někteří stihli ještě navštívit akce v centru Ostravy a v Porubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám