Hlavní obsah

V sedmi městech se poběží na pomoc opuštěným dětem

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že běh může také pomáhat, se lze přesvědčit už v květnu po celé České republice. V rámci Běhů pro život vyběhnou lidé v sedmi městech naší vlasti a přitom pomohou Nadačnímu fondu Tesco a Asociací náhradních rodin se získáním prostředků pro podporu systému náhradní péče.

Foto: Běh pro život

Slavné tváře podporující Běh pro život

Článek

Pátý ročník Běhu pro život se odehraje v sedmi městech ČR a běžci budou muset zdolat čtyř kilometrovou trať. V předchozím ročníku se běhu účastnilo 10 891 běžců a díky jejich pomoci se podařilo vybrat přes 3,5 miliónu korun. Organizátoři letošního ročníku si dali za cíl přesáhnout částku 4 miliónů.

„Díky Běhu pro život padesát dětí převážně ve věku od narození do tří let, které žijí v ústavní péči, budou moci vyrůstat v náhradním rodinném prostředí po tu dobu, než bude vyřešena jejich situace,“ řekla Jana Lexová, místopředsedkyně Výkonné rady Asociace náhradních rodin ČR.

Záštitu nad Během pro život přijali jak patroni z řad známých osobností, Hana Čížková a Pavel Liška, tak i Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a krajské úřady a města, kde se akce bude konat.

Česká republika má 11 tisíc opuštěných dětí

Situaci v systému náhradní péče blíže vysvětlí odborný garant projektu Radek Ptáček: „V současnosti je u nás více než 11 tisíc opuštěných dětí, které z jakýchkoliv důvodů přišly o svoji rodinu, nebo pocházejí z rodin, které se o ně z různých důvodů nedovedou, nebo nemohou postarat. Vzhledem k tak velkému počtu není možné všem těmto dětem zajistit odpovídající individuální péči. Končí proto často v kojeneckých ústavech či dětských domovech, kde i sebelepší péče nenahradí základní potřebu dítěte, kterou je zažít individuální, intenzivní a oboustranně emocionálně vřelý kontakt s dospělou pečující osobou. Podpora pěstounské péče umožní těmto dětem nalézt včas plnohodnotnou rodinu, v níž prožijí normální dětství s rodičovskou péčí, kterou nic nenahradí.“

Sportovci vyběhnou pro dětskou pomoc 5. května v Pardubicích, následovat budou 12. května České Budějovice, 19. května Brno, 26. května Plzeň, 2. června Ústí nad Labem, 9. června Ostrava a na závěr 23. června Praha.

Všechny podstatné informace, jak je možné přispět, nebo zúčastnit se Běhu pro život, získáte na internetové adrese www.behprozivot.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám