Hlavní obsah

V Rožnově pod Radhoštěm dnes začalo jezdit seniortaxi

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 3. září jezdí po rožnovských ulicích seniortaxi. Je určeno pro občany města ve věku nad 65 let, kteří se potřebují dopravit na městský úřad, k lékaři, na poštu nebo k návštěvě hřbitovních míst.

Foto: Libuše Miarková

Bílá Dacia se srdíčkovým logem od pondělí vozí rožnovské seniory k lékaři, na poštu a úřady.

Článek

Měsíčně může rožnovský senior využít šest jízd, za každou zaplatí dvacetikorunu. Bezúplatně ho smí doprovázet jedna osoba. Doprava je zabezpečena v pracovní dny od 6 do 14 hodin a objednat se lze telefonicky na čísle 595 391 138.

V České republice stále více oblíbenou službu pro seniory v městečku pod Radhoštěm zajistili místní radní. Město Rožnov hradí ujeté kilometry do vzdálenosti šesti kilometrů za cestu jedním směrem. Ve výběrovém řízení se rozhodlo pro ostravskou společnost Rosi Logistik, která seniortaxi provozuje šest let. Auta s jejím srdíčkovým logem jezdí v Bohumíně, Karviné, Poděbradech, Prostějově, Vyškově a dalších městech.

„Novou službu velmi vítáme,“ uvedla Ludmila Papolová z rožnovského Klubu seniorů. „Zejména potěšila občany, kteří bydlí v okrajových částech města, například na Dolních a Horních Pasekách, v Tylovicích a Hážovicích. A také ty seniory, kteří jsou třeba z centra, ale už jim tak neslouží zdraví a mají problém se na úřad nebo k lékaři dopravit,“ dodala Ludmila Papolová.

K čemu slouží ROSENKA

Kdo chce v Rožnově využívat seniortaxi, musí si zažádat o Rožnovskou seniorkartu – tzv. ROSENKU.  Doposud o ni požádalo přes 300 občanů ve věku nad 65 let. „Primárně nám jde o aktivizaci seniorů. Majitelé karty vedle seniortaxi mohou využívat i další služby, které jim umožní sociální interakce s okolím a aktivizaci v rámci jejich denního režimu, ale i péče o zdraví,“ uvedl místostarosta Rožnova Jan Kučera.  

Majitelům ROSENKY vycházejí například vstříc dvě rožnovské lékárny – U matky Boží na Náměstí míru a Rubus u polikliniky. „Když si senioři, kteří mají problémy s chůzí, nechají k nám do lékárny poslat elektronický recept, my jim léky zdarma dopravíme domů,“ uvedl PharmDr. Jiří Malina, jednatel společnosti Rubus Pharma.

ROSENKU lze využít i při návštěvě různých kulturních akcí pořádaných agenturou T klub a dalšími místními organizacemi. Starší občané si mohou vyšlápnout na Jurkovičovu rozhlednu, kde jim město nabízí jednu návštěvu zdarma v období do června 2019. Slevy na cvičení SM systému i na vybrané druhy masáží seniorům s kartou ROSENKA poskytuje MVDR. Zuzana Neřádová a její Centrum zdravé já.

Podrobné informace o ROSENCE a seniortaxi  lze získat na stránkách www.roznov.cz nebo na e-mailem u odpovědné pracovnice úřadu hana.cabova@roznov.cz, tel.  571 661 172. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám