Hlavní obsah

V Rožnově pod Radhoštěm budou znít HLASY

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašští alternativní nadšenci ze spolku Fujaré pořádají první ročník mezinárodního festivalu lidského hlasu, který se uskuteční v sobotu 2. září od 17.00 v amfiteátru na Stráni v Rožnově pod Radhoštěm. V Česku jde o ojedinělou akci, nenechte si festival ujít.

Foto: Fujaré

HLASY - festival lidského hlasu spatří světlo světa 2. září v Rožnově pod Radhoštěm

Článek

Největším tahákem festivalu je zřejmě Iva Bittová, která vystoupí v duu s kytaristou Vladimírem Václavkem. Hlas Ivy Bittové je nezaměnitelný originál, pro který dodnes hledají odborníci pojmenování… Prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu, včetně hostování v opeře a účinkování ve filmu. Na svém kontě má více než třicet alb. Žije střídavě ve Spojených státech a v Česku.

Polskou hudební scénu bude zastupovat písničkář, který si říká Fismoll. Jeho písně přecházejí z křehké folkové intimity tažené akustickou kytarou do popově rozmáchlého písničkářství inspirovaného vzletným islandským zvukem.

Z Bratislavy přijede skupina Banda se sborem Trnki. Základním inspiračním zdrojem je pro ni slovenská lidová hudba, kterou obohacují o vlivy jiných národů a žánrů v nové originální podobě.

Českou hudbu dále představí mužský sbor Hlasoplet nebo nadžánrová zpěvačka Klára Blažková, lead vocal Ensemble FLAIR Jana Rokyty a umělecká vedoucí Pěvecké skupiny Kotár, spolu s nimiž na festivalu vystoupí. Vychází z moravské lidové tradice a společně přináší symbiózu hudby lidové a hudby klasické – vychází z Leoše Janáčka, Bély Bartóka, ale i z odkazu karpatských hudců, bukurešťských Romů a v neposlední řadě z poezie Petra Bezruče, Josefa Kaluse i vlastních textových a skladatelských kreací.

Součástí festivalu bude i workshop, jehož vedení se ujme Iva Bittová. Ve dvoudenním nejen pěveckém ateliéru představí účastníkům rozmanité způsoby, jak probudit své hudební myšlení a jak se vyjádřit prostřednictvím hudby. „Nejdůležitější je otevřená mysl a spousta energie. Snažím se, aby účastníci vyjadřovali svoje nejhlubší emoce, aby svoji duši otiskli do zvuku a abychom přímo na dílně probudili proud tvořivosti,“ popisuje workshop Iva Bittová.

Více na stránkách a FB: www.festivalhlasy.cz a www.facebook.com/festivalhlasy.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám