Hlavní obsah

V roli Ženy mám několik divadelních poloh, říká ochotnická herečka Jana Štěpánová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Janě Štěpánové patří nejen klíčový hlas kroměřížské hudební skupiny Jam Tour, ale je také dlouholetou členkou Divadelního spolku Kroměříž. Hraje také v inscenaci Veroničin pokoj, která má za sebou úspěšnou premiéru a navíc uspěla i na nedávné kojetínské divadelní přehlídce.

Foto: archiv Jany Štěpánové

Jana Štěpánová si zahrála i ve filmu, naposledy to bylo ve snímku Román pro muže.

Článek

Nedávno proběhla v Kroměříži úspěšná premiéra inscenace Veroničin pokoj, která se setkala s velkým ohlasem. Jak byste hru charakterizovala?

Hra je, dle jejího autora Iry Levina, psychothriller. Podle mě je to velmi zajímavý pohled do jednoho pokoje, plný nečekaných zvratů a situací. Hrajeme ve čtvercové aréně, tudíž je i divák součástí děje a nestačí se divit, co se děje (smích). Abych to nezlehčovala, je to velmi sugestivní představení plné emocí, pochyb a překvapení, o kterém přemýšlíte ještě dlouho po návratu domů.

Kdo všechno může za úspěch, který tato inscenace sklidila?

Jednoznačně správná volba divadelní předlohy a trpělivá práce režiséra, za což mu patří velký dík. A samozřejmě výborná spolupráce celého realizačního týmu. Takovéto představení nestojí jen na hercích. Technická podpora celého představení je nenahraditelnou složkou úspěchu. Takže dík i zvukařům a osvětlovačům… Sešly se prostě v jednom představení všechny potřebné atributy kvalitní realizace - námět, režisér, herec a zpracování… Zní to jednoduše, ale je to to nejtěžší a nejzáludnější.

Pokud vím, tak máte v inscenaci více rolí, a to nejen hereckých…

Tak, jsme ochotnický spolek, tudíž děláme vše ochotně a s láskou k divadlu. Mé jméno je spojeno kromě postavy Ženy také s návrhem a realizací scény, návrhem plakátu a programu. V roli Ženy mám několik divadelních poloh, ale ty bych teď nerada představovala, aby divák nepřišel o moment překvapení.

Krátce po premiéře jste odjeli na přehlídku Divadelní Kojetín, kterou jste s přehledem vyhráli. Přivezli jste si sedm cen, což hodně znamená. Co jste se dozvěděli od poroty?

K našemu potěšení nás porota moc pochválila. Jednak za to, že se snažíme inscenovat divadelní hry, které jsou méně známé, nebo na ochotnických prknech ještě nebyly uvedené, a taky za důslednou realizaci celého představení. „Nadstandartní herecké kvality vašeho souboru jsou nám léta známé, k tomu se není potřeba vyjadřovat, ale jak to děláte, že vždycky dovezete tak zajímavou hru a tak výborné mladé herce?“ - No řekněte, takovéto hodnocení musí člověka potěšit a nakopnout ho do další práce!

Úspěch v Kojetíně vás nominoval na národní přehlídku amatérských souborů PIKNIK Volyně, která proběhne v květnu. Těšíte se?

Jasně, že se těšíme! Na tuto přehlídku se sjíždí divadelníci z celé republiky. Tak budeme mít možnost ukázat naše představení nejen novému publiku, ale nabídnout ho i pro jiné pořadatele a festivaly. Z Volyně už je jen krůček na Jiráskův Hronov, což je mezinárodní přehlídka toho nejlepšího, co se v daném roce na amatérských divadelních prknech urodilo. Naposledy jsme na této žatvě náš spolek a město Kroměříž zviditelnili v roce 2012 s dramatem Mikve. Tak nám držte palce!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám