Hlavní obsah

V Razové roste sad původních ovocných stromů Nízkého Jeseníku

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolí přehrady Slezská Harta patří k vyhledávaným cílům rybářů, vyznavačů jachtingu a milovníků jesenické přírody. Poslední dobou do tohoto kraje jezdí i více zahrádkářů.

Foto: Stanislav Juga

Návštěvníci sadu v Razové zaujala odrůda mišpule velkoplodá. Na kmínku má, stejně jako každý stromek, cedulku se základními informacemi.

Článek

Mají namířeno do areálu moderního bezbariérového hotelu Centrum Slezská Harta v Razové, kde na rozloze zhruba půl hektaru vznikl unikátní sad s původními starými a krajovými odrůdami ovocných stromů z oblasti Nízkého Jeseníku. Nadšenci ho vysadili na podzim roku 2013 a zahrádkáři si v zimních měsících jezdí pro rouby.

„Ty je však možné zatím odebírat v omezené míře,“ upozorňuje Radim Lokoč z Oldřišova na Opavsku, absolvent doktorandského studia na Katedře environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně, který se starým a krajovým odrůdám ovocných stromů ve Slezsku věnuje. Ve spolupráci s Místní akční skupinou Nízký Jeseník zmapoval ovocné dřeviny typické pro tento region a vytvořil jejich genofond.

„Mnohým z těchto kdysi tradičních odrůd hrozí dnes zánik. V razovském sadu jsme vysadili 72 stromů. Jabloně, hrušně, slivoně, třešně, višně, moruše a jeřáby jsme doplnili o drobnoplodé a méně známé druhy ovocných stromů a keřů, kterým se rovněž daří v drsných podmínkách západní oblasti Nízkého Jeseníku,“ uvedl Radim Lokoč.

Některé jsou přitom známy již několik set let, lidé je pěstovali dávno před starými Římany. Například kdoule s bílými květy a velkými žlutými plody, dále mišpule, které poznáme podle zvláštního rezavého plodu s vyniklým zbytkem kalichu, nebo moruše, jejichž velké stromy čněly v zahradách nebo alejích a plody jsou nápadně podobné ostružinám.

Kde mladé stromky a keře autoři tohoto záslužného projektu získali? „Některé jsme nakoupili v ovocných školkách u Radima Peška v Bojkovicích a u Stanislava Bočka v Crhově, krajové odrůdy jsme roubovali na podnože přímo v nově vzniklém sadu. Máme zde i několik starých odrůd, které se nepodařilo pomologicky určit. Jsou méně známé a v bývalých Sudetech žije málo pamětníků. Stromky jsme zatím pojmenovali pracovními názvy, například sláďata, hniličky apod,“ dodal Radim Lokoč.

V Jeseníkách se stává, že první sníh napadne ještě v době, kdy na zahradách není vše sklizeno. Místní zahrádkáři proto ve zdejší oblasti s nadmořskou výškou 400 až 600 metrů nad mořem, na západě až 800 metrů nad mořem, upřednostňují odolné ovocné dřeviny. Staletí prověřila staré odrůdy jako například jabloně Grávštýnské, Gdánský hranáč, Boskoopské a mnoho dalších. Většinou vykazují vysokou odolnost nejen proti mrazu, ale také vůči nemocem a škůdcům. Odborníci tvrdí, že jsou nezaměnitelným kulturním dědictvím stejně jako movité a nemovité památky.

Podobné sady s původním genofondem vznikají i v jiných regionech. V Moravskoslezském kraji jsou například na Opavsku a Hlučínsku – v obcích Vřesina, Oldřišov, Háj ve Slezsku - Lhota, Bolatice-Borová a Lhotka u Litultovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám