Hlavní obsah

V rámci oslav 70. výročí založení VÚB se uskutečnila prohlídka areálu s odborným výkladem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. září vyvrcholily oslavy 70. výročí založení Výzkumného ústavu bavlnářského v Ústí nad Orlicí setkáním bývalých a současných zaměstnanců spojeným s dnem otevřených dveří pro širokou veřejnost a připomenutím jeho historie a současného významu v textilní produkci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na 500 návštěvníků si prohlédlo ověřovací prstencovou přádelnu s instalovanými stroji firmy Rieter CZ.

Článek

V roce 1949 vznikl v Ústí nad Orlicí Výzkumný ústav bavlnářský, který byl podporou věhlasu ústeckého textilu ve světě. V současné době, i když výroba v závodech Perla zanikla, sbírá vyznamenání a medaile na světových výstavách za výzkumnou činnost související s textilním odvětvím.

Ve slovech Ing. Viléma Fišera, generálního ředitele VÚB, byl promítnut především současný stav a výzkumné programy společnosti. „Podstatné změny, kdy textilní průmysl doznal v evropských zemích značného útlumu a hodně výroby se přesunulo do Asie, donutily změnit strukturu činnosti ústavu. Podařilo se zachovat výzkum pro oblast předení, redukovanou výrobu příze a strojírenskou výrobu související s textilním průmyslem. Vznikl tak nový sortiment - ochranné oděvy, antibakteriální produkty, multifunkční zařízení, produkty se sníženou hořlavostí a ke stínění elektromagnetického záření.”

Prohlídka areálu pak nabídla seznámení s provozy strojírenské divize a jejich činnosti, a to měrového střediska, strojírenské obráběcí dílny s novými CNC stroji, montážní a ověřovací haly a reálného provozu přádelnické linky s výrobní kapacitou 3-5 tun bezvřetenové příze pro obleky značky CleverTex. Výzkumné pracoviště bylo vynecháno z důvodu zachování zásad obchodního tajemství.

Změnou původního areálu bylo v roce 2017 zbourání bezvřetenové přádelny, uvedené do provozu v roce 1967, a její nahrazení novou výrobní halou, kde na základě dlouhodobé nájemní smlouvy česká pobočka švýcarské firmy Schaltag provozuje elektronickou výrobu.

Dále byly představeny prostřednictvím osmi průvodců z řad vedoucích pracovníků ukázky práce konstruktérů v programech 3D CAD/CAM včetně využití 3D tiskárny a součástky s vysokými nároky na přesnost zpracování.

Z historie výzkumu a vývoje strojů a technologie OE rotorového předení byla sestavena výstava artefaktů, na kterou navazovaly úspěchy v podobě vyznamenání a čestných uznání, jako Le medaile d´or za uvedení tkalcovského stavu Kontis na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, ocenění Textile Institutu v Manchesteru či uznání japonské firmy Toyoda.

Společnost VÚB a. s. se mimo výzkumu a vývoje v oblasti textilního strojírenství a technologií zabývá vývojem přízí se zaměřením na aplikaci nových textilních materiálů pro zdravotnický sektor, ochranné a funkční oděvy pro hasiče, pracovníky v elektrotechnickém průmyslu, smart textilem a integrací elektroniky do textilií.

Mezi speciální textilní výrobky se značkou CleverTex dále patří prádlo pro termoregulaci a tepelnou izolaci (s právem používat značku "Testováno v Antarktidě"), výrobky pro pacienty s atopickým ekzémem, bezešvé návleky pro prevenci reumatických obtíží a magnetoterapeutické pásky pro zmírnění artritidy (seniortex), ponožky pro pacienty trpící cukrovkou i oděvy pro sport a volný čas.

Oblast smart textilií s vodivými hybridními nitěmi byla letos v květnu představena na mezinárodním veletrhu technického textilu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Výstava pro bývalé zaměstnance byla ukončena posezením s besedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám