Hlavní obsah

V rámci oslav 65 let provozu trolejbusů v Ostravě se v sobotu uskuteční Den otevřených dveří

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské trolejbusy se letos dožívají významného jubilea. Je to již 65 let od jejich zavedení do provozu a otevření první vozovny trolejbusů v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.9.2017 65 let provozu trolejbusů v Ostravě. Vozovna trolejbusů na Sokolské třídě 64.

Článek

Ostrava patří mezi třináct měst v České republice, která provozují v rámci městské hromadné dopravy také trolejbusy. První trolejbusy vyjely na trať Náměstí Republiky - Prokešovo náměstí - Jirská osada - Náměstí republiky 9. května 1952. Tento způsob dopravy si získal velkou oblibu u cestujících a zanedlouho došlo k prodloužení tratí také do Hrušova a Michálkovic.

První vozovna trolejbusů byla otevřena 31. srpna 1952 v Hrušově. Obě akce z roku 1952 si Dopravní podnik Ostrava a. s. připomene Dnem otevřených dveří, který proběhne v sobotu 9. září ve vozovně trolejbusů na Sokolské třídě 64 v centru Ostravy.

„Dnes provozujeme z celkového počtu 616 vozidel 67 trolejbusů, z toho je 87 procent nízkopodlažních. Ročně ujedou trolejbusy DPO více než 3 milióny vozových kilometrů na 13 linkách (101 - 113),” informoval ředitel DPO a. s. Daniel Morys.

Podle jeho slov se podnik věnoval v letech 2002 - 2010 zakázkové montáži trolejbusů. Z dílen vozovny trolejbusů jich, především k zahraničním zákazníkům, doputovalo několik stovek. Dnes se zakázkovou výrobou vozidel městské hromadné dopravy s elektrickým pohonem zabývá dceřiná společnost EKOVA ELEKTRIC a. s., která sídlí v martinovském areálu Dopravního podniku.

„Vývoj nových technologií i trhu naznačuje, že v dlouhodobém hledisku, řekněme přibližně do 15 až 20 let, budou trolejbusy nahrazeny výkonnými elektrobusy. Nové parciální trolejbusy jsou předzvěstí této změny. Jsou naprosto ekologické a můžeme je využívat také na delších trasách mimo trolejové vedení, což nám dává možnost pružně kombinovat nové trasy a linky a obsluhovat tak více míst i cestujících,” dodal Daniel Morys.

Během příštího roku rozšíří DPO svůj vozový park o 10 nových dvanáctimetrových trolejbusů značky Škoda 26Tr a dva velkokapacitní parciální trolejbusy Škoda 27Tr, které budou schopny jezdit také mimo trolejové vedení a mohou tak být využívaný na nových trasách.

Den otevřených dveří:

Sobota 9. září od 9 do 16 hodin v areálu vozovny trolejbusů na Sokolské třídě 64. Vstup zdarma.

Program: Ukázky historických trolejbusů a autobusů s výkladem, prohlídky dílen, bezplatné vyhlídkové jízdy Ostravou, ukázky z výcviku služebních psů a koní Městské policie Ostrava a koncert zpěvačky Elis Mraz.

Den otevřených dveří DPO je zařazen do kalendáře akcí spojených s výročím 750 let od první písemné zmínky o městě Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám