Hlavní obsah

V rámci akce Bílý Kámen došli turisté až k prameni řeky Odry

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní pořadatelé Auto - velo - klub, soubor Haná a město Velká Bystřice uspořádali tradiční turisticko-cyklistickou akci Bílý Kámen. Turisté se při ní pěšky či na kole dostali do lesních prostor Vojenského újezdu Libavá. Trasy vedly přírodou neposkvrněnou civilizací.

Foto: Josef Zajíc

Akce Bílý Kámen u pramene ODRY 1.5.2014: Kontrola vstupu.

Článek

Hlavní atrakcí akce uskutečněné 1. května byla možnost navštívit pramen krásné a dlouhé řeky Odry. Pořadatelé na osmi vybraných místech kontrolovali vstup všech účastníků a vybírali startovné 30 Kč. Malé děti neplatily nic. Všichni byli označeni zelenými páskami, to pro kontrolu účastníků ve vojenském prostoru, kde je jinak pohyb veřejnosti nemožný.

Účastníci akce Bílý Kámen obdrželi mimo jiné i mapu všech vyznačených tras. V propozicích byly jasné a konkrétní údaje, co si může návštěvník dovolit, co je zakázáno a jak se má chovat ve vojenském újezdu, kde postupně zaniklo 26 obcí.

Jeden z osmi vstupů do lesního prostoru byl v obci Kozlov, od kterého po 1,5 km bylo možné navštívit pramen řeky Odry. Ten byl objeven již v roce 1830. Byly nalezeny prameny dva. Horní a dolní. Horní pramen postupně vyschl, a tak oficiálním pramenem byl určen pramen dolní, který se nachází v nadmořské výšce 633 metrů pod Fidlovým kopcem (680 m. n. m.).

Návštěvník u pramene nesmí očekávat krásně čistou vodu vybublávající z nitra země, jejichž šumivý zvuk připomene úvodní tóny Smetanovy hudební básně Vltava. Vody pramene Odry procházejí rašeliništěm a tak je voda kalná a nepitná. Řeka pak absolvuje pouť 854 km, aby nakonec skončila v Baltském moři. Na 112 kilometrové cestě Českou republikou nabere vody 24 potoků, řek a říček, z nichž jsou nejznámější Lubina, Porubka, Ondřejnice, Opava, Ostravice, Olše a Bečva, která se ovšem vlévá do Odry až na polském území.

„Zájem lidí je obrovský. V loňském roce, i přes špatné počasí, jsme napočítali něco přes 6000 lidí. Dnes - 1. května 2014 - od 7 do 16 hodin je předpoklad, že akci Bílý Kámen absolvuje něco přes deset tisíc turistů a cyklistů,” sdělila jedna z organizátorek na záchytném bodě v obci Kozlov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám