Hlavní obsah

V Radíkově budou kouzlit mistři seker a pil

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměna řetězu na pile, odřezání kolečka na stojícím polenu motorovou a obyčejnou pilou, štípání polena sekerou. To jsou disciplíny, ve kterých se o víkendu v areálu fortu v Radíkově utkají mistři drvoštěpové. Premiéra soutěže nazvaná Jesenický dřevorubec nabízí lákavý program pro všechny generace.

Foto: Leona Roháčková

Fort v Radíkově vyhledávají hlavně milovníci vojenské historie

Článek

Sobota 17. srpna bude na fortu věnována především návštěvníkům, kteří se zajímají o zpracování dřeva.

"Budou si moct vyzkoušet řezat kulatinu motorovou řetězovou pilou, uvidí, co dokáže křovinořez. Nabídneme možnost zaházet si do dřevěného terče nožem či sekerou, máme připravenu kládu, se kterou se bude házet, jako to dělají v Kanadě," uvedl Jan Bednář z pořádajícího fortu.

Na své si přijdou i zručné děti, pro které bude připraven špalek pro zarážení hřebíků jednou ranou kladivem.

Program vyvrcholí v neděli 18. srpna dřevorubeckou soutěží, kterou bude řídit mistr republiky v řezání motorovou pilou Jiří Vorlíček. Soutěžící čekají na dráze čtyři disciplíny. Výměna řetězu na pile, odřezání „kolečka“ na volně stojícím polenu, odřezání dalšího kolečka ruční pilou a štípání polena sekerou. Dopoledne proběhne první kolo a od jedné hodiny finálové kolo.

"Před začátkem finále vystoupí se svou show Jiří Vorlíček, který dokáže motorovou pilou za tři minuty vyřezat z jednoho kusu kulatiny ptačí budku," dodal Bednář. 

Své umění s motorovou pilou předvedou dřevosochaři, kteří se pokusí "vymodelovat“ jednu z nejznámějších postav Moravy. Zájemci si budou moct prohlédnout výstavku historických motorových pil, některé uvidí i při práci. 

Po oba dny budou probíhat i standardní prohlídky fortu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám