Hlavní obsah

V Příbrami klesá počet odkladů u zápisů do prvních tříd základních škol

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čísla z letošních zápisů do prvních tříd základních škol potvrzují několikaletý trend vyššího počtu dětí, který lze demograficky sledovat. Zároveň ovšem také klesá počet odkladů. Zápisy již proběhly na všech příbramských školách kromě školy praktické.

Foto: Tomáš Vašíček

V sobotu proběhl zápis na ZŠ v ulici Školní.

Článek

Jak zápisy probíhaly a kolik kde dorazilo dětí, popisuje radní pro oblast školství, Ing. Juraj Molnár.

„V průběhu zápisů jsem navštívil téměř všechny základní školy. Na všech školách probíhaly zápisy v přátelské atmosféře, bez obtíží a v rámci možností plynule. Nezaznamenal jsem ani žádné negativní reakce od rodičů, a pokud vím, tak ani vedoucí odboru školství, kultury, sportu a informačních služeb, Lea Enenkelová, která také jednotlivé zápisy obcházela, neshledala nikde žádný problém. Celkem dorazilo 541 dětí, což je nejvíce za čtyři roky a počet odkladů se odhaduje na 78, což je naopak za čtyři roky nejméně. Procentuálně by měl být počet odkladů asi 14,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo 22,3 procenta, přičemž počet dětí u zápisu byl o pětinu menší než letos,” uvedl Molnár.

Jednotlivé příbramské školy přivítaly následující počet dětí s jejich zákonnými zástupci: ZŠ pod Sv. Horou 70 dětí, ZŠ Březové Hory 54 dětí, ZŠ Jiráskovy sady 74 dětí, ZŠ 28. října 127 dětí, ZŠ Bratří Čapků 70 dětí, ZŠ Školní 117 dětí a Waldorfská ZŠ 29 dětí. Počet prvních tříd na jednotlivých školách se tak bude pravděpodobně pohybovat od jedné do čtyř.

„Mám radost z těchto čísel, jelikož je vidět určitá zdravá konkurence mezi školami, těší mě také potvrzení rostoucího zájmu o základní školu v ulici Bratří Čapků, který je důkazem, že osamostatnění školy bylo správným krokem. Největší meziroční nárůst zájmu zaznamenala ZŠ v ulici 28. října, kam loni dorazilo 86 dětí, což tvořilo necelých 17 procent všech dětí u zápisů. Letos přišlo 127 dětí, což je z celkového počtu dětí více než 23 procent. I tyto statistické ukazatele o mnohém svědčí,” dodal Molnár.

Zápis do praktické školy proběhne 11. února, náhradní termín má vyhlášený Waldorfská škola, a to na 4. února. Rodiče se mohou i na ostatních školách telefonicky domluvit s vedením, kdy je možno se k zápisu dodatečně dostavit, pokud v řádném termínu bylo dítě například nemocné či byla rodina na dovolené.  

Reklama

Výběr článků

Načítám