Hlavní obsah

V Přerově bylo vystaveno 230 druhů hub

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykologický klub Přerov pořádal od pátku 23. září již 19. výstavu hub. Vystaveno bylo více než 230 druhů hub a mezi nimi i jedna rarita – krásnoporka citronová, poprvé nalezená v České republice.

Foto: Jiří Šafránek

19. výstava hub v Přerově

Článek

Vystavené houby si prohlédly stovky návštěvníků, a to především díky velkému zájmu škol, které na výstavu vyslaly celé třídy.

Součástí výstavy byly i přednášky známého mykologa Jiřího Polčáka z Muzea Komenského v Přerově. První na téma Léčivé houby a druhá na téma Chráněné houby.

Jiří Polčák je velmi zkušený mykolog, který nalezl v České republice několik druhů hub jako první. Před třemi roky například objevil u Tovačova suchohřib, který ještě neměl ani české jméno. Loni našel v Přerově čirůvku osténkatou, která je vzácná i v jižní Evropě a v ČR ji do té doby nikdo nenašel. Její plodnice jsou uloženy v Národním muzeu v Praze.

Po celou dobu výstavy určovali mykologové donesené houby a radili zájemcům o houbaření, jak rozeznat jedlé houby od podobných jedovatých.

Reklama

Výběr článků

Načítám