Hlavní obsah

V Přerově byla pokřtěna nová kniha o J. A. Komenském. Výstava o Učiteli národů putuje do Prahy

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 28. března proběhly na přerovském zámku oslavy 425. výročí narození Jana Amose Komenského. Výstava „Komenský? Toho jsme už někde viděli!“ byla slavnostně ukončena derniérou, v rámci níž proběhla komentovaná prohlídka s odborným výkladem Mgr. Helena Kovářové.

Foto: Jitka Hanáková

Nová publikace o J. A. Komenském

Článek

Ojedinělá výstava bude nyní přesunuta  do Prahy a již od úterý 4. dubna si ji mohou prohlédnout návštěvníci Národního pedagogického muzea v Praze (Valdštejnská 20).

U příležitosti Dne učitelů byla v Přerově rovněž slavnostně pokřtěna nová kniha PhDr. Markéty Pánkové, ředitelky Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze. Jejími kmotry se stal ředitel přerovského muzea Mgr. Radim Himmler, primátor města Přerova Mgr. Vladimír Puchalský a historička Mgr. Helena Kovářová. Knihu s názvem Jan Amos Komenský v českém a světovém výtvarném umění (1642 – 2016) lze zakoupit v pokladně přerovského muzea.

Kniha M. Pánkové poprvé souhrnně předkládá historii zobrazování Jana Amose Komenského (1592 – 1670) od roku 1642 do současnosti v jednotlivých výtvarných oborech a technice zpracování. Ukazuje, jaké poklady lze nalézt v paměťových institucích – muzeích, památnících, galeriích, knihovnách nebo v archivech v ČR a zahraničí.

V knize nejsou zaznamenána veškerá díla, ale podchycená dokumentace je natolik široká, že umožňuje naznačit trend výtvarného zobrazování J. A. Komenského. Osobnost takového formátu, jakou byl J. A. Komenský, si zaslouží mimořádnou pozornost české a zahraniční veřejnosti.

V nejtěžších dobách českého národa se stal světlem, které povznášelo mysl, ale také posilovalo odvahu vzdorovat zlu a násilí. Později, kdy bylo třeba Komenského znovu objevovat a porozumět jeho dílu a projektům o nápravu světa, se k tomuto proudu přihlásila řada výtvarných umělců.

Pomocí obrazů, soch, ilustrací, medailí, školních obrazů a jiných artefaktů více či méně hodnotných pomáhali připomínat Komenského jako pedagoga, filozofa, teologa, literáta, skladatele či historika. Někdy jeden obraz s Komenským řekl lidem mnohem více než řada vět.

V knize čtenář nalezne řadu obrazů skvělých malířů nejen z českých zemí (Brožík, Aleš, Švabinský, Mucha, Čermák, Born aj.), ale i ze zahraničí (Glover, Hollar, Cross, Noual, de Passe, Rembrandt, Ovens, Gregor aj.). Kniha (268 stran) má autorský a zeměpisný rejstřík a je doplněna velkou obrazovou přílohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám