Hlavní obsah

V Praze se uskuteční premiérový ročník festivalu Léto v Klementinu

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V samém srdci Prahy, v Klementinu, proběhne letos 1. ročník Léta v Klementinu. Na Révovém náměstí a v Zrcadlové kapli Klementina, Na Mariánském náměstí 1, se představí bohatý program, který je zaměřený od populární hudby, přes rockovou, až po klasiku. Každý si tedy najde svůj oblíbený žánr.

Foto: archív autora

Léto v Klementinu 2017

Článek

Pod hvězdami si můžete vychutnat klasický romantický balet Romeo a Julie s hudbou Sergeje Prokofjeva. Zahájí tak festival 19. července v 20.00 hodin. Další reprízy budou 20. července a 28. srpna. V hlavních rolích se představí Adam Zvonař a Radka Příhodová, sólisté Mnichovského baletu.

Svou světovou premiéru na festivalu bude mít baletní soubor A - Z, který uvede baletní večer Balet od A do Z. Představí tanec od svých začátků Ludvíka XIV až po současnost. Představení se uskuteční 25. července a 30. srpna. Zazní hudba autorů Billyho, Charpentiera, Rossiniho, Čajkovského, Bizeta či Debussyho. 

Dalším představením bude 26. července Kamil Střihavka a Leaders. Kamil Střihavka patří právem mezi přední zpěváky v České republice. Jeho originální hlasový projev obdivují všechny věkové kategorie. Jeho Ježíš ve slavném muzikálu Jesus Christ Superstar je nesmrtelný. Kamil Střihavka se v tomto roce představí jen s jedním akustickým koncertem Kamil Střihavka & LEADERS. Celou atmosféru doladí prostředí Révového nádvoří v Klementinu.

27. července se představí kontroverzní zpěvačka Jana Kratochvílová. Na scéně populární hudby působí již čtyři desetiletí. Je jedna z nejvíce originálních osobností české popové scény. V 80. letech odešla do Londýna. Vidět její koncert je neuvěřitelnou událostí, ovšem v dobrém slova smyslu.

V srpnu bude festival pokračovat koncertem Chantal Poullain, která na počátku 80. let na sebe upozornila titulní rolí královny v Divadle Husa na provázku v představení Šašek a královna. Od té doby její kariéra stoupá vzhůru. Hrála v několika filmech, hostovala v Národním divadle Praha v roli kněžny v Jiráskově Lucerně, pod taktovkou Vladimíra Morávka. Chantal Poullain uvede večer plný francouzského šansonu o lásce, životě a smrti. 

24. srpna se v zrcadlové kapli představí duo Michal Pavlíček a Monika Načeva. Michal Pavlíček je právem považován za nejlepšího kytaristu na světě. V 80. letech spoluzaložil legendární Pražský výběr. Skládá geniálním způsobem hudbu k divadelním představením, ale i filmovou hudbu. Michal Pavlíček společně s Monikou Načevou, která je známá svým lahodně pronikavým hlasem vytvoří v Zrcadlové kapli neopakovatelnou atmosféru v barokním prostředí.

29. srpna zazní na Révovém náměstí klasická hudba. Orchestr Praga Sinfonietta se sólisty a sborem Vox Pragae pod taktovkou Miriam Němcové uvedou na nádvoří Klementina nesmrtelnou hudbu Wolfganga Amadea Mozarta - Requiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám