Hlavní obsah

V Praze na Vltavě byl vyhlášen první povodňový stupeň, vrata na Čertovce se zavřela

Novinky, Jaroslav Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze, na měřící stanici Malá Chuchle, byl v pátek vyhlášen první povodňový stupeň, tedy bdělost. V 11 hodin dopoledne byla zavřena protipovodňová vrata na Čertovce a městská policie začala odtahovat auta z náplavek. Voda má i nadále stoupat.

Foto: Jaroslav Beneš

Zavřená protipovodňová vrata na Čertovce

Článek

"Jedná se o preventivní protipovodňová opatření, která je třeba s ohledem na bezpečnost a ochranu majetku i zdraví neprodleně realizovat. Prognóza hydrometeorologů předpokládá další stoupání hladin řek vzhledem k trvajícímu dešti a na Vltavě v Praze se s ohledem na vyšší odtok z kaskády průtok dále zvyšuje. Na případný další postup je Praha připravena,“ uvedl Tomáš Hudeček, 1. náměstek primátora pověřený kompetencemi primátora hl. m. Prahy.

Praha doposud provedla několik protipovodňových opatření. V 11 hodin dopoledne byla zavřena vrata na Čertovce, městská policie také začala s odtahem vozidel, která parkují na náplavkách v Praze 1, 2 a 5. 

Automobily se odtahují na nejbližší odtahová parkoviště - Těšnov, Kotlářka, Lublaňská - v závislosti na jejich kapacitě. Informaci o odtažených vozidlech je možné získat na linkách 156 a 158. "Majitelé vozidel si je budou moci vyzvednout bez úhrady za odtah a parkovné," uvedl magistrát.

Mezi další opatření patří přerušení provozu pražských přívozů a ukončení lodní plavby před a za Prahou.

Odbor bezpečnosti a krizového řízení MHMP je nepřetržitém kontaktu s Dispečinkem Povodí Vltavy, Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími institucemi a organizacemi a situaci monitoruje. O další situaci v Praze bude magistrát obyvatele informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám