Hlavní obsah

V Pohoří u Dobrušky je třetí nejkrásnější obecní úřad

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohoří u Dobrušky se zúčastnilo soutěže o Nejkrásnější obecní úřad či radnici 2016, kde obsadilo 3. místo mezi obecními úřady v Čechách

Foto: Jana Melicharová

Nový obecní úřad v Pohoří u Dobrušky

Článek

Na konci loňského roku byly v Brně vyhlášeny výsledky soutěže o Nejkrásnější obecní úřad či radnici 2016, které se zúčastnilo také Pohoří u Dobrušky, malá obec z východního koutu České republiky.

I když vyhlašovatelem soutěže byl časopis Moravské hospodářství, mohly se jí zúčastnit i městské či obecní úřady z Čech. A tak starosta obce Pohoří neváhal a přihlášku do soutěže poslal. Pak už bylo jen na čtenářích, zda prostřednictvím internetového hlasování pošlou svůj městský či obecní úřad do finále. A Pohoří se umístilo na úžasném 3. místě.

„Když hlasování skončilo, měl jsem z našeho umístění velkou radost. Přiznám se, že jsem to ani nečekal. Konkurence byla opravdu veliká. Soutěž jsem objevil v Moravském hospodářství, které k nám na úřad chodí v digitální podobě. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná pouze o soutěž pro úřady z Moravy, ale v redakci mě ujistili, že mohu přihlásit i ten náš. A tak jsem to udělal,“ řekl starosta obce Pohoří u Dobrušky Zdeněk Krafka.

Do soutěže muselo každé město či obec poslat 15 fotografií, z toho bylo 10 snímků exteriéru a 5 interiéru. K tomu ještě popsat historii budovy a úřadu.  

A tady Zdeněk Krafka pokračoval: „Už v roce 2010 vznikl první projekt na přestavbu původní budovy obchodu z roku 1902 na obecní úřad. Jenomže byla odložena stavba přehrady v Mělčanech a my se nacházíme v povodňovém pásmu, proto musel být projekt předělán a stavba musela být zvednuta o tzv. povodňovou vodu. Proto bylo rozhodnuto, že původní budova bude zbourána a na jejím místě vznikne stavba nová, ale zachovávající původní vzhled. K ní pak budou šetrně dostavěny další prostory, které dnes hlavně slouží dobrovolným hasičům.

Kolaudace byla naplánována na rok 2013. Ale těsně před ní po předání stavby k prvnímu zkušebnímu užívání došlo k poruše na vodovodním rozvodu a celá stavba byla vyplavena. Jen tak pro zajímavost - malá součástka za 50 korun způsobila škodu za půl miliónu. Ale po opravě zničeného vybavení a po mechanickém vysoušení mohla na konci roku 2015 proběhnout kolaudace a od 1. ledna 2016 mohl začít fungovat samotný obecní úřad.“

Na závěr Zdeněk Krafka doplnil, že ho překvapilo, že se na předních místech umístil malý obecní úřad z obce do 1000 obyvatel, který je tak skromný a vesnicky krásný a hlavně je „náš“.

Reklama

Výběr článků

Načítám