Hlavní obsah

V Plzni budou slavnostně představeny dva nové zvony

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan a Marie jsou jména dvou nových zvonů, určených pro plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje. Na jejich pořízení přispěla veřejnost.

Foto: Jan Kaše

Dřevěná konstrukce a dva nové zvony - Jan a Marie

Článek

Chrám sv. Bartoloměje, jehož historie sahá až do období středověku, je se svou délkou 58 metrů, šířkou 30 metrů a výškou věže 103 metrů skutečnou dominantou Plzně. Tento skvost má však jeden velký hendikep a tím jsou zvony.

„První zvon rozezněl kostel sv. Bartoloměje již v roce 1446. Byl pojmenován podle patrona kostela - Bartoloměj. V první polovině 16. století měl kostel již 5 zvonů. Všechny se však při požáru 6. února 1835 zřítily a později byly rozbity a roztaveny. Ihned se však začalo pracovat na nových. Již 15. června 1835 byly slavnostně pokřtěny 4 nové zvony nazvané Anna, Prokop, Jan a Marie. Hlavní zvon Bartoloměj – lidově zvaný Bárta – byl ulit a na věž vynesen roku 1838. Podle tehdejšího arcibiskupa však neměl hezký zvuk a tak ho v roce 1854 nahradil zvon nový. V té době byl 2. největším zvonem v Čechách. Během 1. světové války - v lednu 1917 - byly zvony Bárta, Marie a Anna rozbity a použity pro výrobu děl a munice. V roce 1931 byly obnoveny, ale v době nacistické okupace byly opět roztaveny. Jediným zvonem, který se dochoval z roku 1835, je zvon Prokop, kterého v roce 1994 doplnil ještě zvon věnovaný sv. Anně,“ uvádí se na webových stránkách www.zijinak.cz.

Není proto divu, že lidé se aktivně zapojili do projektu Ze srdce zvon pro Bartoloměje. A tak koncem září vyrostla na plzeňském náměstí Republiky dřevěná konstrukce, na kterou byly posléze zavěšeny první dva zvony – Jan a Marie. Jejich slavnostní představení se uskuteční ve čtvrtek 3. října od 17.30 hodin za účasti plzeňského biskupa Františka Radkovského a primátora města Plzně Martina Baxy.

Jan a Marie zůstanou na konstrukci až do příštího roku, kdy by k nim měly přibýt další dva zvony - Bartoloměj a Hroznata. Společného rozeznění všech zvonů by se lidé mohli dočkat koncem roku 2014.

Související témata:

Výběr článků

Načítám