Hlavní obsah

V plzeňské Techmanii zavěšují "ježky"

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na rekonstrukci hlavní expoziční haly plzeňské Techmanie se přibližují ke zdárnému dokončení. V rozsáhlé průmyslové stavbě z roku 1917, která se rozkládá na téměř 10 000 metrech čtverečních, byl aktuálně instalován první ze tří tzv. sonických ježků.

Foto: Techmania Science Center

Hlavní budova Techmanie bude otevřena na den učitelů, tedy již 28. března.

Článek

Jedná se o originální designově-funkční zařízení, které řeší odraz hluku od desítky metrů vysokých stěn bývalé škodovácké haly.

Techmania zrekonstruovanou stavbu s novými interaktivními expozicemi zpřístupní již za dva měsíce.

„Po dvou letech trvání stavebních prací se nyní dostáváme do závěrečné fáze a věnujeme se funkčním a estetickým úpravám interiéru. Aktuálně byl například instalován tzv. sonický ježek, na zakázku navrhované zařízení, které v rozlehlé hale poskytne vynikající zvukovou absorpci a zároveň svým originálním designem každého zaujme,” uvedl technický manažer Techmanie Jiří Vlasák.

"Ježek" je jedním z funkčních prvků, jimiž Techmania reaguje na skutečnost, že její expozice budou umístěny v historickém objektu z roku 1917. Průmyslovou stavbu, která v minulém století sloužila např. jako výrobna elektrických lokomotiv či ozubených kol, je nutné adaptovat pro statisíce budoucích návštěvníků a přizpůsobit modernímu návštěvnickému provozu. Série "ježků" tak např. řeší problém odrazu či tříštění zvuku v obrovských továrních prostorách.

„Jedná se o akustické podhledy zavěšené na ocelových lankách a konstrukcích. Ježci jsou souborem designovaných prvků Ecophon Master, které poskytují vynikající zvukovou absorpci a zároveň díky svému originálnímu tvaru zaujmou úplně každého,” uvedl Jiří Vlasák.

Kromě instalace ježků se v hlavní hale Techmanie aktuálně pracuje např. na brokování podlah před finálním nátěrem, osazuje se zábradlí na všech schodištích, probíhá instalace osvětlení a audiovizuální techniky v multifunkčním sále. Konečné výmalby a pokládka podlahových krytin, jakož i další dokončovací práce, budou hotové do druhé poloviny února, kdy hlavní expoziční halu Techmanie čeká kolaudace.

Hlavní budova Techmanie, nabízející rodinnou zábavu, neformální vzdělávání a expozice zaměřené na lidské tělo, obnovitelné zdroje energie či supermoderní laboratoře pro školy, bude otevřena na den učitelů, tedy již 28. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám