Hlavní obsah

V Pardubicích se rýsuje nový obchod s vinyly

Novinky, Martin Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice chytají druhý dech. Ožívají Automatické mlýny, byla zrekonstruována třída Míru, Tyršovy sady a brzy se místní mohou těšit na novou podobu přednádraží. Toho nového je v krajském městě řada a nyní by mohli mít občané Pardubic k dispozici i obchod specializovaný čistě na vinylové desky.

Foto: Petr Balada

V Pardubicích se rýsuje nový obchod s vinyly.

Článek

Trh s deskami zažívá v posledních letech velký boom. Americký Forbes v lednu nazval prodej vinylů dokonce "novým" miliardovým businessem. Není se čemu divit. Za loňský rok se prodej vyšplhal na nejvyšší čísla za poslední čtvrtstoletí. Británie ke konci roku zaznamenala větší zájem o vinyly než o digitální formáty. A že se v tomto segmentu skutečně něco děje, potvrzuje i nedávné rozhodnutí společnosti Warner Music Group založit svou vůbec první značku určenou pouze pro vydávání vinylů.

Obchodů specializovaných na prodej vinylů je přitom u nás pomálu. Právě probíhající kampaň, která sbírá podporu pro vybudování jednoho takového přímo v Pardubicích, proto rozhodně stojí za zmínku. Svou podporu už stihly vyjádřit kapely Dalekko či Cirkus Blues. Připojil se také producent a kapelník Champion Sound Radimo.

Kultmix Vinyl Store, o jehož otevření autor projektu Petr Balada usiluje, by měl být podle jeho slov komunitním kamenným obchodem, ke kterému si návštěvníci vytvoří vztah, aniž by nutně museli být sběrateli vinylů. Tomu odpovídá i způsob financování postavený na crowdfundingové kampani probíhající prostřednictvím internetových stránek hithit.com. Zájemci mohou přispívat libovolnou finanční částkou, za kterou obdrží vybranou odměnu, a to od poukázek na odběr vinylů zdarma, přes módní doplňky až k různým typům slev.

„Při výběru desek pro prodej chci jít cestou pečlivého osobního výběru napříč žánry a desetiletími. Oslovím i české nezávislé labely s možností platformy pro prodej jejich produkce,“ poodhaluje své plány Petr Balada, který bude zároveň mužem za pultem, a přidává záměr vytvořit mini galerii obalů gramofonových desek, které plně zaplní jednu ze zdí obchodu. Zda se mu ho podaří spolu s dalšími plány zrealizovat a Pardubice tak budou mít svůj obchod s deskami, se ukáže již za pár dní, kdy celá kampaň končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám