Hlavní obsah

V Pardubicích poteče víno, po kterém se neopijete

Novinky, Martin Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda jedna nebo dvě sklenky vína denně zdraví prospívají či naopak škodí, se vedou časté diskuze nejen mezi odborníky. Odpůrcům takové konzumace oblíbeného nápoje by však velmi pravděpodobně scházely argumenty na degustaci nealkoholických vín ve čtvrtek 23. června v pardubické Vino-thé-ce.

Foto: Jiří Bureš
Článek

Účastníci degustace, která se uskuteční ve vinárně poblíž Pernštýnského náměstí, budou moci beze strachu odjet domů vozem. Ochutnávat se totiž budou vína s nulovým, případně velmi nízkým obsahem alkoholu. 

Tato málo známá varianta vína vzniká takzvanou dealkoholizací vína plnohodnotného, které prochází tradičním kvašením. Od klasického vína ho potom odlišuje právě jenom absence alkoholu. Jinak v něm zůstává to, co dělá víno vínem: chuť, vůně, třísloviny i charakter původní odrůdy. Vždy však záleží i na míře šetrnosti a vyspělosti dealkoholizačního procesu.

Máme-li být přesní, alkohol z vína nevymizí úplně. Jeho množství je ale zanedbatelné. Zbytkový alkohol nepřesahuje 0,5 procenta, stejně jako u nealkoholických piv. To je pro srovnání méně alkoholu, než obsahuje kefír. Mohou si ho tak bez obav vychutnat třeba právě řidiči, ale i abstinenti, nebo nastávající maminky. 

Pokud s nealkoholickým vínem dosud nemáte zkušenost a chcete zkusit něco nového, případně byste rádi ochutnali nové odrůdy, můžete se degustace, která začíná v 18:30, zúčastnit a ochutnat celkem 10 druhů vína od dvou různých výrobců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám