Hlavní obsah

V Otrokovicích hořela hala, hasiče ohrožovaly výbuchy, destrukce konstrukcí a žár 

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlé a dosud nevyčíslené škody způsobil mohutný požár jedné z hal v noci ze středy na čtvrtek 18. května v průmyslovém areálu TOMA v Otrokovicích na Zlínsku, nikdo nebyl zraněn.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

„Hasiči ze sedmnácti jednotek s plameny bojovali do čtvrtečního rána, vyhlásili i III. stupeň požárního poplachu. Práce jim ztěžovaly výbuchy tlakových lahví i vysoký žár, který jim dokonce tavil obličejové masky dýchací techniky,“ informoval ve čtvrtek tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

Oznámení o požáru v areálu přijal operátor tísňové linky krajských hasičů ve středu v 22:02 hodin. Hasiči po příjezdu zjistili, že požár zasáhl jednopodlažní objekt o půdorysu 15 x 30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střešní konstrukce a z budovy se ozývaly výbuchy tlakových lahví. Museli proto ustoupit do bezpečné vzdálenosti a objekt hasit pouze z vnější strany.

„V 22:16 hodin byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu a za hodinu dokonce třetí. Postupně byly povolávány další posilové jednotky. Do hašení jsme zapojili také výškovou techniku. Z košů čtyř automobilních žebříků se hasiči pokoušeli hasit zasažené střešní konstrukce a po jejich destrukci i vnitřní prostory objektu. Kromě pokračujících výbuchů tlakových lahví a destrukcí stavebních konstrukcí objektu hasičům komplikoval zásah také vysoký žár. V jednom časovém úseku museli někteří hasiči opustit koše výškové techniky, protože žár nad objektem byl tak silný, že se jim začaly tavit obličejové masky dýchací techniky. Silný žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních hal,“ popsal zásah mluvčí hasičů.

„Intenzivním hašením vodou a pěnou ze všech stran haly hasiči zabránili rozšíření požáru na okolní objekty. Dařilo se také postupně hasit jednotlivé části hořící budovy. Vysoká spotřeba vody si vyžádala doplňování cisteren z hydrantů a na místo zásahu byly dopravovány další zásoby pěnidel. O dodání dalšího pěnidla jsme požádali kolegy z Olomouckého a Jihomoravského kraje,“ sdělil Libor Netopil.

Ve čtvrtek v 01:03 hodin velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. V této době už na místě zasahovala asi stovka hasičů sedmnácti profesionálních, dobrovolných a podnikových jednotek. Povoláni byli i příslušníci chemické laboratoře HZS ČR z Frenštátu pod Radhoštěm.

„Kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev a zplodiny hoření přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí. Přesto jsme spolu s místní samosprávou obyvatelům doporučili, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli z domu,“ zdůraznil mluvčí hasičů.

Chemici z Frenštátu pod Radhoštěm v noci několikrát změřili stav ovzduší v okolí místa požáru, přítomnost nebezpečných látek ale nezjistili. Ještě v šest hodin ráno likvidovali hasiči menší ohniska hoření. V ranních hodinách se také vystřídaly jednotky, které budou pokračovat v likvidaci následků požáru.

Výše způsobené škody a příčina vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření hasičů a policistů. Ohledání místa události bude ale možné až po jeho zpřístupnění. Vzhledem k narušení objektu a riziku jeho zřícení bude povolán statik.

Související témata:

Výběr článků

Načítám