Hlavní obsah

V ostravské zoologické zahradě čekají přírůstky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva zimní krajiny v zoologické zahradě potěší, zejména novým pohledem na zasněžené venkovní expozice.

Foto: Josef Zajíc

Vydře malé sněhová nadílka nevadí.

Článek

Na velké ranní mrazy museli ošetřovatelé reagovat vysekáním volné vodní plochy ve zcela zamrzlých tůních, aby se chované ptactvo mohlo volně pohybovat a nakrmit se. Kačeny se ihned vydaly ven a převedly se v plné kráse.

O kousek dále se v ostravské zoo vesele proháněla panda červená, která čekala na svoji ošetřovatelku. Panda červená je na rozdíl od pandy velké všežravec, přesto musí mít ve svém jídelníčku určité množství bambusových výhonků. Podle mluvčí zoo Mgr. Šárky Kalouskové je předpoklad, že bude mít k sobě samečka.

Cestou ke kočkovitým šelmám jsme potkali orlosupa bradatého, jak majestátně seděl na větvi a těšil se ze svého budoucího rodičovství. Je to příklad střídavé rodičovské péče. Oba ptáci se pravidelně střídají v sezení na vejcích.

Vidět šelmy kočkovité je zážitek. Mráz a sníh jim na určitou dobu nevadí a pro tygra ussurijského je to vlastně jeho životní prostředí.

Na cestě okolo nově vybudovaného medvědince jsme potkali rozkošnou rodinku vydry malé. Stačilo naznačit a už přiběhla a loudila.

Majestátně na nás koukal samec slona indického. Vedle se procházely jeho dvě družky. Obě čeká na rozhraní března a dubna radostná událost. Pro všechny zaměstnance zoologické zahrady je to období velkého napětí, protože se mláďata u slonů v zajetí často nerodí.

Potomci budou i v expozici velbloudů dvouhrbých. Měli jsme možnost být svědky krmení zeber Grévyho ve volném výběhu. "Venku jsou v těchto mrazech jen po určitou dobu, aby se nenachladily. Přesto jim pobyt v zimní přírodě na sněhu prospěje," konstatoval ošetřovatel.

Na pátek 4. února mají v Zoologické zahradě Ostrava připravený dopolední program pro děti. Odpoledne ve 13.00 hodin bude narozeninová oslava v pavilonu opic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám