Hlavní obsah

V Ostravě začaly zápisy do prvních tříd

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 15. ledna byly na území města Ostravy zahájeny zápisy do prvních tříd. K zápisům by mělo dorazit 3103 dětí s bydlištěm v Ostravě a dalších zhruba 300 dětí, které mají adresu obce s rozšířenou působností.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava.Zápisy do prvních tříd . 18.1.2016 ZŠ MUDr. E. Lukášové v Ostravě - Hrabůvce.

Článek

K zápisu do základních škol se také dostaví děti, které měly odloženou docházku. Ve školním roce 2016/ 2017 tedy bude do prvních tříd v Ostravě celkem zapsáno zhruba 3400 dětí.

Počet zapsaných škol se nebude výrazně lišit od počtů let minulých. Pro školní rok 2013/2014 přišlo k zápisu 3388 dětí, v roce 2014/2015 to bylo 3585 dětí a v roce 2015/2016 přišlo k zápisu 3429 dětí.

V Ostravě, v obci s rozšířenou působností, je celkem 152 prvních tříd v 77 institucích, ve kterých se v současné době vzdělává ve všech třídách 25 117 žáků. 

„V městském obvodu Ostrava-Poruba jsou vyhláškou stanoveny spádové obvody ke školám přesně podle ulic. V dalších obvodech si rodiče mohou vybrat školu podle vlastního uvážení. Kapacita je dostatečná. Všechny děti s rodiči se mohly zúčastnit dnů otevřených dveří, zúčastnit se ukázkové vyučovací hodiny a seznámit se se školním vzdělávacím programem školy, kterou navštívili,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

I na základní škole MUDr. Emilíe Lukášové v městském obvodu Ostrava-Jih v Hrabůvce začal v pondělí 18. ledna zápis do prvních tříd a bude i o den později.

V dobře vybavené osmnáctitřídní škole s 368 dětmi, na upravených světlých chodbách a ve třídách již čekali rodiče, aby se jejich děti podrobily své první doopravdické zkoušce na doopravdické škole.

Ona to sice žádná zkouška není, protože milé paní učitelky si s dětmi jen tak jakoby povídaly. Děti kreslily, hrdě počítaly do deseti a mnohé suverénně ukazovaly na písmenka abecedy. Poznávaly stromy a zvířátka. Jejich rodiče jim drželi palce a byli trochu nervózní.

„V nadcházejícím školním roce 2016/2017 plánujeme otevřít mimo běžných prvních tříd i speciální logopedickou třídu. Dojednávali jsme to s krajským úřadem. Pokud se sejde dostatečný počet dětí, které budou mít posudky ze speciálního pedagogického centra, tak logopedickou  třídu otevřeme. Tyto děti budou pod dozorem kvalifikovaných pedagogů, budou se učit speciálními metodami i na odstraňování logopedických vad. Podle počtu dnes zapsaných dětí bychom mohli mít dvě první třídy a jednu logopedickou třídu, ve které bude zapsáno samozřejmě méně dětí,” informovala Mgr. Petra Kalousková, ředitelka ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám